Hur väljer man gäddbete?

Det finns många typer av gäddbeten, som alla funkar bra. Det viktigaste för att nå framgång är att du lär känna dina beten. Fiska hellre med få, än att byta hela tiden.

Det finns mängder av gäddbeten och det kommer en strid ström av nya läckra varianter från alla leverantörer. Men nya beten är ingen garanti för succé – även om det alltid är kul med det senaste.
Många av de riktigt duktiga gäddfiskarna, som drar storgädda på storgädda, ser till att lära sig några få beten riktigt bra. De lär sig hur man fiskar beten i olika förhållanden och vilket bete passar till vilken typ av plats. Hur kan man variera invevningen för att passa gäddornas humör och trigga till hugg. För hur betet fiskas hem, är oftast viktigare än både färgen och formen.

Dessa beten och 37 gäddprylar till kan du läsa om i Fiskejournalens sommarnummer.

För oss vanliga dödliga ligger det dock närmare till hands att springa och köpa det senaste betet ihop om att nu hugger storgäddan. För visst är det kul med nya läckra beten. I Fiskejournalens sommarnummer presenteras en uppsjö av nya gäddbeten. Det översta betet på bilden är McMio Fast Sink från Svartzonker, ABU Garcia. Den sjunker snabbare än sin tvilling McMy och fiskar ner mot 2-4 meter. Den har en lätt rullande gång som är effektiv med vevstopp.
Den färgskimrande Rapala X-Rap Subwalk från Normark hänger fint i vattnet. Den fiskas precis under ytan i vida svänger från höger till vänster. Sist men inte minst har vi det klassiska skeddraget som funkar fint i de flesta vatten.
Detta Jak skeddrag har en speciell huggpunkt i form av en glaskula mitt i skeden. Finns i fyra storlekar och tio färger hos Huntyard Berras. Alla dessa beten och 37 gäddprylar till, kan du läsa om i Fiskejournalens sommarnummer som finns i butik nu.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...