Hurra – det snöar!

Det snöar i Jämtland, vilket glädjer de som oroas över grundvattnet. Foto: Anders Lundin

Många svenskar basunerar med glädje ut att våren redan är här. Men det finns anledning att jubla över varje snöflinga som faller. Det kan nämligen bli en ny katastrofsommar med låga vattenstånd

Fiskejournalens nyhetsredaktör Anders Lundin sitter i detta nu och njuter av snöstormen utanför fönstret hemma i jämtländska Offerdal. Han och många andra älvfiskare vill inte se en repris på 2018, där Hårkan och flera andra vattendrag fick stängas från fiske på grund av höga vattentemperaturer och låga vattenstånd.

– Det ser dessvärre illa ut inför den här sommaren också eftersom grundvattnet är väldigt lågt. Fortsätt att snöa vetja, och efter det rikligt med regn, säger Anders Lundin.

Han konstaterar att Sverige är långt och att den tidiga värmen mottas olika beroende på var man bor.

– Jag vill ha minusgrader ända fram till april, och håller inte med vissa att det skulle vara glädjande att våren kommer redan i februari till Sverige, åtminstone inte i Norrland. Rejäla årstider, med rikliga vårfloder som en av höjdpunkterna, är en av anledningarna till att jag vill bo här.

Efter den torra sommaren 2018 var grundvattennivåerna lägre än någonsin i flera delar av landet. Och i år ser utgångsläget ännu sämre ut. Grundvattennivåerna i de stora magasinen är under det normala i nästan hela landet, rapporterar SVT. Värst är det i Svealand och på Öland där grundvattennivåerna är mycket under det normala i både de stora och små magasinen, enligt SGU.

– Utgångsläget just nu ser det inte så bra ut, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU), till SVT.

Sala kommun har exempelvis redan gått ut och rekommenderat invånarna att spara på vattnet.

– Det spelar ingen roll om det kommer som regn eller snö bara det kommer nederbörd. Och vi vill ha mer än det i januari och februari. Ett par rejäla lågtrycksområden med mycket nederbörd är att föredra, säger Fredrik Theolin.

Anders Lundin håller med:

– Jag jobbar även som fiskeguide, och det var med stor sorg jag upptäckte döda fiskar som flöt förbi i strömmen när jag fiskade med gäster förra sommaren. Då ställde jag undan flugspöt och gick över till abborrfiske i stället. Så ”Let it snow”, för både fiskars och allt annat levandes skull.

I södra Sverige är vårsäsongen redan igång – och de stora fiskarna är på hugget. Läs om det:

Blir Tobias praktfisk Sveriges största abborre 2019?

Publicerad: 09 March 2019
Av: Fiskejournalen