Uppdrag granskning om gruvor Missa inte Uppdrag Granskning i kväll. SVT1 20:00.[/caption] " /> Uppdrag Granskning om gruvor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
I kväll: Uppdrag Granskning om gruvor
Uppdrag granskning om gruvor

Missa inte Uppdrag Granskning i kväll. SVT1 20:00.

Det pågår en gruvboom i Sverige. Kommunerna hoppas på nya jobb, men verksamheten riskerar att få svåra konsekvenser för boende och miljö. Den svenska gruvbranschen tror att produktionen från gruvor kan komma att tredubblas fram till år 2025. I kväll klockan 20:00 tar SVT:s Uppdrag Granskning ett grepp om frågan.
Det pågår en gruvboom i Sverige. Fattiga inlandskommuner ser möjligheter till nya arbetstillfällen men drömmar om en blomstrande framtid riskerar att grusas av övergivna dagbrott och miljöproblem som det tar generationer att läka.
Svt om kvällens avsnitt:
”I Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten pågår en kamp mellan polisen och motståndare till gruvplaner i området. Det brittiska bolaget Jokkmokk Iron Mines har tillstånd att provbryta järnmalm, men måste ha hjälp av polis eftersom miljöaktivister och samer har slagit läger och genom passivt motstånd försöker hindra gruvbolaget i sin verksamhet.”
Missa inte Uppdrag Granskning i kväll klockan 20:00 i SVT1.
Läs tidigare notiser om gruvdrift.
Läs mer om kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta