Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ica bryter fint löfte

Jätteräkor är en av världens absolut värsta miljöbovar. (Foto: Martin Falklind)

När Svenska Naturskyddsföreningen fyllde 100 år fick den en fin present av matjätten ICA. Presenten var att ICA skulle sluta sälja jätteräkor. Så har det inte blivit.
Det var tre år sedan denna flotta present överlämnades. Idag är det tydligt att Ica lovade runt och höll tunt. Av 91 undersökta ICA-butiker, sålde 58 av dem fortfarande jätteräkor.
På Ica Sverige säger man att det är upp till varje handlare att själv bestämma vad de vill sälja och att man inte kan göra mer än att ta bort jätteräkorna från det centrala sortimentet och informera handlarna.
– Det verkade vara en fin present vi fick, men den var ganska meningslös, säger Kajsa Garpe, expert på marina ekosystem på Naturskyddsföreningen.
På Fiskejournalen måste vi erkänna att vi är nyfikna på vad Ica ska ge bort när de går på nästa födelsedagskalas.
Läs mer om Svenska Naturskyddsföreningen och jätteräkor här.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta