Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ica bryter fint löfte

Jätteräkor är en av världens absolut värsta miljöbovar. (Foto: Martin Falklind)

När Svenska Naturskyddsföreningen fyllde 100 år fick den en fin present av matjätten ICA. Presenten var att ICA skulle sluta sälja jätteräkor. Så har det inte blivit.
Det var tre år sedan denna flotta present överlämnades. Idag är det tydligt att Ica lovade runt och höll tunt. Av 91 undersökta ICA-butiker, sålde 58 av dem fortfarande jätteräkor.
På Ica Sverige säger man att det är upp till varje handlare att själv bestämma vad de vill sälja och att man inte kan göra mer än att ta bort jätteräkorna från det centrala sortimentet och informera handlarna.
– Det verkade vara en fin present vi fick, men den var ganska meningslös, säger Kajsa Garpe, expert på marina ekosystem på Naturskyddsföreningen.
På Fiskejournalen måste vi erkänna att vi är nyfikna på vad Ica ska ge bort när de går på nästa födelsedagskalas.
Läs mer om Svenska Naturskyddsföreningen och jätteräkor här.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta