[/caption] " /> ICA-handlare fortsätter sälja jätteräkor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
ICA-handlare fortsätter sälja jätteräkor

Vill vill gärna veta vad din ICA-handlare säger när du ber honom sluta sälja jätteräkor. (Foto: Martin Falklind)


Som Fiskejournalen tidigare berättat har Coop beslutat sig för att sluta saluföra jätteräkor. Nu vänds blickarna mot ICA – den enda livsmedelskedjan som fortfarande säljer jätteräkor.
Allt fler livsmedelskedjor, restauranger och konsumenter vänder ryggen åt de miljövidriga jätteräkorna. Nu är ICA den enda livsmedelskedjan som fortfarande saluför dem. Detta är något som upprör Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
– ICA beslutade 2009 att centralt sluta köpa in jätteräkor men många enskilda ICA-handlare kortsluter löftet och säljer jätteräkor av värsta sort. Det är en skamfläck på ICA-koncernens miljöarbete, säger Mikael.
När vi ringer livsmedelsjätten och frågar varför deras butiker fortsätter att sälja jätteräkor, trots löftet 2009 säger man såhär.
– Den egna handlaren har rätt att göra egna inköp, säger Kerstin Lindvall, Hållbarhetschef ICA Sverige.
Vad gör ni för att påverka dessa handlare?
– Vi försöker påverka genom att informera och ser tydligt att försäljningen har gått ner.
Till sist konstaterar Kerstin att konsumenten har den största makten.
– Det som fungerar allra bäst är att påtala att man inte uppskatta att butiken säljer jätteräkor.
Övertyga din ICA-handlare att sluta sälja jätteräkor! Hör gärna av er till Fiskejournalen om ni lyckas – eller misslyckas.

Titta gärna på nedanstående film från Naturskyddsföreningen.

Här hittar du tidigare notiser om jätteräkor.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta