[/caption] " /> Ica säljer utrotningshotad ål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ica säljer utrotningshotad ål

Hittar du några utrotningshotade djurarter i din matbutik? (Foto: Harri Blomberg)

ICA:s interna regelverk förbjuder handlarna att sälja utrotningshotade djur. Trots det visar en stickprovskontroll som Naturskyddsföreningen genomfört att en rad ICA-butiker runt om i landet säljer den utrotningshotade ålen.
– Vi har undersökt svenska butikskedjor under flera år och de flesta har plockat bort ålen. Det är mycket positivt. Men framförallt inom ICA envisas vissa handlare med att bryta mot de egna reglerna. Det vittnar om att ICA inte förankrar sina regler särskilt väl och att de lurar sina kunder, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen besökte eller ringde upp ett antal butiker runt om i landet och bad att få köpa ål. Ett antal butiker uppgav att de inte sålde ål eftersom den är hotad, vissa till och med avrådde oss helt från att köpa ål. Ett antal ICA-butiker svarade däremot att de sålde ål.

– Nu är det dags för ICA att på allvar ta itu med de lokala handlare som slirar på ICA:s affärsmoral och rykte genom att sälja utrotningshotade arter. Deras agerande drabbar andra ICA-handlare som avstår från att sälja ål och i förlängningen bidrar de till att ålen uppgraderas från akut hotad till utdöd, säger Mikael Karlsson.
Hela undersökningen finns att läsa här.
Missa inte tidigare notiser om Ica och deras ibland tveksamma sortiment.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta