[/caption] " /> Ica säljer utrotningshotad ål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ica säljer utrotningshotad ål

Hittar du några utrotningshotade djurarter i din matbutik? (Foto: Harri Blomberg)

ICA:s interna regelverk förbjuder handlarna att sälja utrotningshotade djur. Trots det visar en stickprovskontroll som Naturskyddsföreningen genomfört att en rad ICA-butiker runt om i landet säljer den utrotningshotade ålen.
– Vi har undersökt svenska butikskedjor under flera år och de flesta har plockat bort ålen. Det är mycket positivt. Men framförallt inom ICA envisas vissa handlare med att bryta mot de egna reglerna. Det vittnar om att ICA inte förankrar sina regler särskilt väl och att de lurar sina kunder, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen besökte eller ringde upp ett antal butiker runt om i landet och bad att få köpa ål. Ett antal butiker uppgav att de inte sålde ål eftersom den är hotad, vissa till och med avrådde oss helt från att köpa ål. Ett antal ICA-butiker svarade däremot att de sålde ål.

– Nu är det dags för ICA att på allvar ta itu med de lokala handlare som slirar på ICA:s affärsmoral och rykte genom att sälja utrotningshotade arter. Deras agerande drabbar andra ICA-handlare som avstår från att sälja ål och i förlängningen bidrar de till att ålen uppgraderas från akut hotad till utdöd, säger Mikael Karlsson.
Hela undersökningen finns att läsa här.
Missa inte tidigare notiser om Ica och deras ibland tveksamma sortiment.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta