Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
IGFA satsar på längden

Den stora internationella sportfiskeorganisationen, IGFA, följer nu i Fiskejournalens spår och satsar på en registrering där bara längden räknas.
I senaste numret av tidningen The International Angler berättas att IGFA från och med starten av 2011 har infört en ny klass i sina register: All-Tackle Length World Record.
”Catch-and-release anglers and conservationists; you asked for it and you got it”, inleder IGFA-tidningen presentationen av den nya tävlingsklassen. Precis som vi på FJ gjorde när vi startade 100-klubben för tio år sedan har IGFA-gubbarna kommit underfund med att många moderna fiskare vill släppa tillbaka sin fångst. Då går det inte att hantera fisken i timtal för att uppfylla alla IGFA:s krav på vägning och dokumentering. Det är mycket bättre att mäta längden på fisken, vilket kan ske direkt vid vattnet, eller till och med i vattnet.
Den nya rekordkategorin kommer att innefatta 60 sötvattens- och 67 saltvattensarter. Bland dessa finns flera av ”våra” vanliga sötvattensarter, medan det är sämre ställt på saltvattenssidan.
Läs mer på IGFA:s hemsida.
Svenne Andersson

Att nöja sig med att mäta längden är ett skonsamt sätt att hantera fisk som man tänker släppa tillbaka.Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta