Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Impulsivt gäddfiske

Den var inte alls planerat – gäddfisketrippen till lilla Rimsjön. Men resultatet blev mycket bra för Gustaf Ivarsson: en 100-klubbare.
I anmälan till 100-klubben berättar Gustaf att han väl inte precis hade tänkt fiska gädda den här kvällen. Han hade just kommit hem från en studentfest när kompisen Dennis meddelade att nu skulle det minsann ut och kastas efter gädda. 15 minuter senare var grabbarna på plats på en spegelblank sjö med lite lättare sommarmoln över sig.
Efter en timmas kastande hörde de ett jätteplask i en vik i närheten. Medan kosan styrdes ditåt monterade Gustaf på ett Lucky Craft B-MH och han behövde bara ett par kast för att kroka storgäddan. Att det sedan visade sig att de glömt ”lipgripen” i bilen skapade lite extra dramatik vid landningen. Kompisen Dennis fick praktiskt taget lyfta upp gäddan med händerna.
Så småningom kunde det konstateras att damen var 110 centimeter lång innan hon fick simma tillbaka för att åter bli drottning i den lilla sjön.
Svenne Andersson

Gustaf Ivarsson med gäddmadamen som gav honom medlemskap i 100-klubben.

Gustaf Ivarsson med gäddmadamen som gav honom medlemskap i 100-klubben.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta