Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk) Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)[/caption] " /> Inga vapentester i Jokkmokksfjällen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Inga vapentester i Jokkmokksfjällen
Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)

Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)

Fiskejournalen har tidigare berättar om hur försvarets planerat vapentest i Jokkmokksfjällen. Enligt Nsd.se har Försvarsmakten gjort helt om – och ställer in den planerade verksamheten under våren.
Det blir alltså inga vapentester i Jokkmokksfjällen kommande vår. De tre planerade projekten har ställts in på obestämd tid och det utvidgade skjutfältet kommer inte att bli verklighet. Åtminstone inte den här våren.
Enligt Mats Hakkarainen, chef för Vidsel Testrange, har de ändrade planerna dock ingenting med de massiva protesterna att göra. Samtidigt öppnar har för att representanter för besöksnäringen ska få komma till tals vid planering av framtida projekt.

Kunde blivit katastrof

Många ansåg att vapentesterna och ett utvidgat skjutfält, hade drabbat företagare som bedriver naturbaserad turism hårt. Det hördes också kritik från såväl Naturskyddsföreningen som boende i området. Men nu kan alla parter andas ut, tills hösten då nya vapentester planeras.
Destination Jokkmokk arbetar för att utveckla besöksnäringen i området och man ser positivt på de ändrade planerna.
– Det som är positivt är att man nu tar besöksnäringen på allvar. Vi ska få vara med och tycka till och tidpunkt och verksamhet i framtiden, säger Per-Olof Lindrot, styrelseordförande Destination Jokkmokk till Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta