Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk) Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)[/caption] " /> Inga vapentester i Jokkmokksfjällen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Inga vapentester i Jokkmokksfjällen
Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)

Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk – här planerades vapentester. Ett område som är ovärderligt för de lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)

Fiskejournalen har tidigare berättar om hur försvarets planerat vapentest i Jokkmokksfjällen. Enligt Nsd.se har Försvarsmakten gjort helt om – och ställer in den planerade verksamheten under våren.
Det blir alltså inga vapentester i Jokkmokksfjällen kommande vår. De tre planerade projekten har ställts in på obestämd tid och det utvidgade skjutfältet kommer inte att bli verklighet. Åtminstone inte den här våren.
Enligt Mats Hakkarainen, chef för Vidsel Testrange, har de ändrade planerna dock ingenting med de massiva protesterna att göra. Samtidigt öppnar har för att representanter för besöksnäringen ska få komma till tals vid planering av framtida projekt.

Kunde blivit katastrof

Många ansåg att vapentesterna och ett utvidgat skjutfält, hade drabbat företagare som bedriver naturbaserad turism hårt. Det hördes också kritik från såväl Naturskyddsföreningen som boende i området. Men nu kan alla parter andas ut, tills hösten då nya vapentester planeras.
Destination Jokkmokk arbetar för att utveckla besöksnäringen i området och man ser positivt på de ändrade planerna.
– Det som är positivt är att man nu tar besöksnäringen på allvar. Vi ska få vara med och tycka till och tidpunkt och verksamhet i framtiden, säger Per-Olof Lindrot, styrelseordförande Destination Jokkmokk till Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta