Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Inget skydd i marina reservat

Greenpeace är mycket kritiska till att fisken inte skyddas i de marina reservaten.

Som vi skrivit om tidigare är det fritt fram för yrkesfiske i skyddade områden. Till havs trålas känsliga bottnar sönder inom de så kallade Natura 2000-områdena och i de Skånska marina naturreservaten ligger ryssjorna tätt.
”I dag har så har vi tyvärr inga riktiga marina reservat utan det är streck på pappret”. Så säger Greenpeace talesman i havsmiljöfrågor, Jan Isaksson till SVT:s Sydnytt. Länsstyrelsen tar inte sitt ansvar och fredar områdena från fiske menar Isaksson.
På Länsstyrelsen i Skåne skyller man på okunskap och menar att de marina reservaten ger skydd från de viktigaste hoten dit man , trots vad all världens fiskexpertis numera säger, inte räknar det storskaliga fisket.
Se inslaget här nedan.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta