Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Inget skydd i marina reservat

Greenpeace är mycket kritiska till att fisken inte skyddas i de marina reservaten.

Som vi skrivit om tidigare är det fritt fram för yrkesfiske i skyddade områden. Till havs trålas känsliga bottnar sönder inom de så kallade Natura 2000-områdena och i de Skånska marina naturreservaten ligger ryssjorna tätt.
”I dag har så har vi tyvärr inga riktiga marina reservat utan det är streck på pappret”. Så säger Greenpeace talesman i havsmiljöfrågor, Jan Isaksson till SVT:s Sydnytt. Länsstyrelsen tar inte sitt ansvar och fredar områdena från fiske menar Isaksson.
På Länsstyrelsen i Skåne skyller man på okunskap och menar att de marina reservaten ger skydd från de viktigaste hoten dit man , trots vad all världens fiskexpertis numera säger, inte räknar det storskaliga fisket.
Se inslaget här nedan.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta