Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ingen vanlig kisse

Det är ingen vanlig havskatt som Fabian Zäll visar upp på den här bilden. Leoparmönstret avslöjar att det rör sig om arten Anarrhichas minor, eller fläckig havskatt.
Fabian, som är en mycket erfaren havsfiskare, berättar att han förra veckan fiskade från Nordic Sea Anglings camp på Tromsö. Vid fiske strax utanför Kvalsund, inriktat mot vanlig havskatt, fick han den här skönfläckiga katten, som vägde 12,5 kilo. Djupet var cirka 80 meter och agnet sänktes mot en stenig sluttning.
Den fläckiga havskatten kan bli betydligt större än sin släkting, uppemot 45 kilo, enligt uppslagsböckerna. På Fiskejournalen har vi sedan tidigare bara en fläckig havskatt i våra register.  Den enorma bjässen på 27,9 kilo gav sin fångstman, Kolbjörn Melien, en drömresa som belöning för bedriften.
Svenne Andersson

Fabian Zäll visar upp den vackert tecknade och spännande fisken – en fläckig havskatt.

Fabian Zäll visar upp den vackert tecknade och spännande fisken – en fläckig havskatt.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta