Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Ingen vill slänga fisk

Fisk dumpas på grund av kvotreglerna. Foto: Greenpeace

Fisk dumpas på grund av kvotreglerna. Foto: Greenpeace

Selektiva redskap och mer forskning kan minska problemen med dumpning. Det säger Ilona Miglavs, vetenskaplig expert på branschorganisationen Svensk Fisk.
Fiskejournalen samarbetar med Fish Fight-kampanjen, som arbetar mot dumpning av fisk. Världen över tvingas yrkesfiskare att kasta bort stora delar av sin fångst när kvoterna överskrids eller fisken är mindre än minimimåttet.
– Ingen förnuftig människa vill slänga fisk, säger Ilona Miglavs på Svensk Fisk.
Hon tror att problemet kräver ett brett spektrum av åtgärder. Bland annat lyfter hon fram marina reservat och skyddade lekområden som en viktig pusselbit. Men för att kunna skydda fisken måste vi skaffa oss bättre kunskap om hur livet under ytan fungerar.
– Det händer mycket i havet, säger hon, och det finns en tröghet i systemet.
Enligt Ilona Miglavs släpar politiken efter, det tar flera år för forskningen att få genomslag i de beslut som fattas. Hon tror att mer samarbete mellan myndigheter och fiskare kan bidra till en mer verklighetsanpassad politik, till exempel när det gäller att identifiera skyddsvärda områden.
– Man måste vara med ute på fiskefartygen, säger hon. Det blir dessutom mer kostnadseffektivt.

Ilona Miglavs vill också att det ska bli lättare för enskilda fiskare att skaffa selektiva redskap. För många yrkesfiskare blir ny utrustning en stor ekonomisk belastning, och därför tycker Ilona Miglavs att både Sverige och EU borde ta en större del av kostnaden.
– Till sist kommer man till frågan om vem som äger fisken, säger hon. Det här angår alla.

Läs mer och engagera dig mot dumpning här.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta