Ingen vill slänga fisk

Fisk dumpas på grund av kvotreglerna. Foto: Greenpeace

Fisk dumpas på grund av kvotreglerna. Foto: Greenpeace

Selektiva redskap och mer forskning kan minska problemen med dumpning. Det säger Ilona Miglavs, vetenskaplig expert på branschorganisationen Svensk Fisk.
Fiskejournalen samarbetar med Fish Fight-kampanjen, som arbetar mot dumpning av fisk. Världen över tvingas yrkesfiskare att kasta bort stora delar av sin fångst när kvoterna överskrids eller fisken är mindre än minimimåttet.
– Ingen förnuftig människa vill slänga fisk, säger Ilona Miglavs på Svensk Fisk.
Hon tror att problemet kräver ett brett spektrum av åtgärder. Bland annat lyfter hon fram marina reservat och skyddade lekområden som en viktig pusselbit. Men för att kunna skydda fisken måste vi skaffa oss bättre kunskap om hur livet under ytan fungerar.
– Det händer mycket i havet, säger hon, och det finns en tröghet i systemet.
Enligt Ilona Miglavs släpar politiken efter, det tar flera år för forskningen att få genomslag i de beslut som fattas. Hon tror att mer samarbete mellan myndigheter och fiskare kan bidra till en mer verklighetsanpassad politik, till exempel när det gäller att identifiera skyddsvärda områden.
– Man måste vara med ute på fiskefartygen, säger hon. Det blir dessutom mer kostnadseffektivt.
Ilona Miglavs vill också att det ska bli lättare för enskilda fiskare att skaffa selektiva redskap. För många yrkesfiskare blir ny utrustning en stor ekonomisk belastning, och därför tycker Ilona Miglavs att både Sverige och EU borde ta en större del av kostnaden.
– Till sist kommer man till frågan om vem som äger fisken, säger hon. Det här angår alla.

Läs mer och engagera dig mot dumpning här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...