Inget jubel över nya kvoter

Naturskyddsföreningen tycker det är skamligt att minister Erlandsson inte förmår ta de beslut som behövs för att skydda de återstående fiskspillrorna.

EU-ländernas fiskeministrar enades förra veckan om fångstkvoter för 2013. Huvuddelen av kvoterna minskades, samtidigt överskred fiskeministrarna forskarnas rekommendationer igen.
Miljöorganisationer i Sverige blev inte direkt imponerade av 2013-års fiskekvoter, som EU-ländernas fiskeministrar enades om förra veckan.
Jan Isaksson, havsexpert på Greenpeace Sverige, tycker att ”något drastiskt måste göras för att rädda fiskbestånden i Kattegatt”.
Svenska Naturskyddsföreningen är inte imponerade så här långt och hissar varningsflagg för torskbeståndet i Kattegatt.
– Det är en skam att Sverige och Danmark har låtit det gå så här långt i Kattegatt och att de trots all vetenskaplig information inte förmår ta de beslut som behövs för att skydda de återstående fiskspillrorna, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen (Snf) i ett pressmeddelande.
Enligt Snf är bestånden av torsk i Kattegatt är idag långt under biologisk säkra nivåer och forskarna befarar att den lider av reproduktionsstörningar. Samtidigt är exploateringsgraden osäker och utkasten har ökat. Ändå kommer fiske som tar torsk som bifångst i Kattegatt att fortsätta tillåtas.
På Havs- och vattenmyndigheten (HaV) tycker ser man positivt på det faktum att ministerrådet beslutade om ändringar i förvaltningsplanen för torsk i Västerhavet.
– Förvaltningsplaner är ett av de viktigaste instrumenten i EU:s fiskeripolitik för att nå hållbara bestånd, säger Karin Linderholm på HaV.

Dyster tradition
Enligt Världsnaturfonden har EU-ländernas fiskeministrar bara följt vetenskapliga råd om kvoter i 13 procent av sina beslut mellan 2003 och 2011. I genomsnitt har de satt kvoter 45 procent högre än vetenskapliga rekommendationer.
Det som läckt ut från Bryssel är dock preliminära kvoter för vissa av de viktigaste fisksorterna i svenska farvatten. Eskil Erlandsson och de andra fiskeministrarna hoppas bli klara med förhandlingarna under januari 2013.
Läs tidigare notiser om fiskekvoter.
HaV visar i en tabell preliminära TAC (högst tillåtna fångster) och kvoter för 2013 i Västerhavet. De gulmarkerade är bara preliminär nivå, slutliga kvoter för dessa arter fastställs efter förhandlingar mellan EU och Norge.
Klicka här för att se tabellen. (Pdf)
Morgan Fihn

Publicerad: 01 January 2013
Av: Morgan Fihn