Lungsjöån i Dalarna är räddad från utbyggnad. När största markägaren, Bergvik, sa nej drog sig Håbo Vindkraft ur projektet. Naturvänner och sportfiskare andas ut och firade segern i helgen. " /> Inget kraftverk i Lungsjöån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den idylliska lilla ån får fortsätta att strömma fritt.
Inget kraftverk i Lungsjöån

Lungsjöån i Dalarna är räddad från utbyggnad. När största markägaren, Bergvik, sa nej drog sig Håbo Vindkraft ur projektet. Naturvänner och sportfiskare andas ut och firade segern i helgen.

Håbo Vindkraft har velat bygga ett vattenkraftverk i Lungsjöån, men både myndigheter och miljöorganisationer har varit emot utbyggnaden. Kampen för att rädda ån har pågått i flera år. När den största markägaren i området, skogsbolaget Bergvik, sade nej beslutade Håbo att dra tillbaka sin ansökan. Kanske kan man spekulera i att låga elpriser och dålig lönsamhet i branschen också spelat in.
Lungsjöån rinner genom tre kommuner i Dalarna, Falund, Leksand och Rättvik. Det är en vacker liten å, med värdefull fauna och flora. Sedan vattenkrafthotet nu är avvärjt finns det planer på återställning av de flottledsrensade sträckorna för att göra vattenmiljön ännu bättre.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta