En av Sveriges största ICA-kedjor, Malmborgs i Skåne, har beslutat att inte sälja någon sorts fisk som är rödlistad. I stället propagerar butiken för att kunderna ska köpa fisk som är miljömärkt och godkänd. " /> Inget rödlistat i fiskdisken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
ICA Malmborgs har tagit tydlig ställning.
Inget rödlistat i fiskdisken

En av Sveriges största ICA-kedjor, Malmborgs i Skåne, har beslutat att inte sälja någon sorts fisk som är rödlistad. I stället propagerar butiken för att kunderna ska köpa fisk som är miljömärkt och godkänd.

ICA Malmborgs, med sex butiker i Malmö och Lund, har under senare tid gått ut med stora annonser där man talar om att det inte längre finns någon rödlistad fisk i deras fiskdiskar. Malmborgs följer WWF:s rekommendationer och det innebär att du inte kan köpa till exempel haj, ål eller nordhavsräka hos dem.
För tillfället är det tillgången på räkor som leder till flest frågor bland kunderna.
– Eftersom västkusträkan är rödlistad säljer vi räkor från Barents hav. Det är inte alltid vi får tag på detta och kan sälja färska räkor i disken. Men det är ett ihärdigt arbete som vi på Malmborgs gör. Vi ska inte ha rödlistad fisk och det håller vi stenhårt på, säger Åsa Nilsson, som är ansvarig för fiskdisken hos Malmborgs, Clemenstorget Lund.
Butikskedjan följer rekommendationerna från WWF och det innebär att man säljer marina produkter som är certifierade med KRAV, ASC eller MSC.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta