En av Sveriges största ICA-kedjor, Malmborgs i Skåne, har beslutat att inte sälja någon sorts fisk som är rödlistad. I stället propagerar butiken för att kunderna ska köpa fisk som är miljömärkt och godkänd. " /> Inget rödlistat i fiskdisken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
ICA Malmborgs har tagit tydlig ställning.
Inget rödlistat i fiskdisken

En av Sveriges största ICA-kedjor, Malmborgs i Skåne, har beslutat att inte sälja någon sorts fisk som är rödlistad. I stället propagerar butiken för att kunderna ska köpa fisk som är miljömärkt och godkänd.

ICA Malmborgs, med sex butiker i Malmö och Lund, har under senare tid gått ut med stora annonser där man talar om att det inte längre finns någon rödlistad fisk i deras fiskdiskar. Malmborgs följer WWF:s rekommendationer och det innebär att du inte kan köpa till exempel haj, ål eller nordhavsräka hos dem.
För tillfället är det tillgången på räkor som leder till flest frågor bland kunderna.
– Eftersom västkusträkan är rödlistad säljer vi räkor från Barents hav. Det är inte alltid vi får tag på detta och kan sälja färska räkor i disken. Men det är ett ihärdigt arbete som vi på Malmborgs gör. Vi ska inte ha rödlistad fisk och det håller vi stenhårt på, säger Åsa Nilsson, som är ansvarig för fiskdisken hos Malmborgs, Clemenstorget Lund.
Butikskedjan följer rekommendationerna från WWF och det innebär att man säljer marina produkter som är certifierade med KRAV, ASC eller MSC.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta