Laken har varit en vanlig fisk, men på kort tid har tillståndet förändrats. Foto: Bengt Olsson
Laken har varit en vanlig fisk, men på kort tid har tillståndet förändrats.
Foto: Bengt Olsson[/caption]Laken är numera upptagen på rödlistan som ”nära hotad”. I ett inslag i Rapport berättar Sportfiskarna om problematiken för vår enda sötvattenlevande torsksläkting. " /> Inslag om laken på SVT | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Inslag om laken på SVT

Laken har varit en vanlig fisk, men på kort tid har tillståndet förändrats. Foto: Bengt Olsson


Laken har varit en vanlig fisk, men på kort tid har tillståndet förändrats.
Foto: Bengt Olsson

Laken är numera upptagen på rödlistan som ”nära hotad”. I ett inslag i Rapport berättar Sportfiskarna om problematiken för vår enda sötvattenlevande torsksläkting.
Den kallvattenanpassade laken minskar nu i delar av sitt utbredningsområde. Orsakerna till detta kan vara flera men troligen är varmare vattentemperaturer en av faktorerna. Som sportfiskare bör man försöka fiska efter laken så att vi inte påverkar bestånden negativt.
Se inslaget på SVT här.

Källa: Sportfiskarna

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta