Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Inte sååå lätt...

När man läser om alla fina 100-klubbare här på Fiskejournalen.se kan man lätt få för sig att det bara är att åka ut och hämta dom. Men ofta ligger det många timmars nötande bakom…
En sportfiskare som kan bekräfta detta är Kalle Myrstrand från Uddevalla. Kalle är en duktig och mångsidig sportfiskare, som tidigare reggat ett tiotal gäddor i 100-klubben. Men i år har det inte velat sig.
I en anmälan skriver Kalle att han legat i rätt hårt med gäddfisket och fått en massa gäddor över 90 centimeter, men ingen som klarat metergränsen.

Men i årets allra sista jerkpass slog det äntligen till. Kalle var ute med en kompis och kompisen pappa i sjön Vasalen. Ett par snipor och några skapliga följen gav hopp och så kom hugget från den stora, alldeles vid båtkanten. Men gäddan missade Bustern… Kalle gjorde några kast i den riktning gäddan försvunnit och trodde väl inte särskilt mycket på det – men plötsligt satt hon där!
Ingen bjässe, 101 centimeter och cirka sex kilo, men trots allt en 100-klubbare som belöning för allt slit.
Svenne Andersson

Kalle Myrstrand med 100-klubbaren som han kämpat så hårt för.


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta