Inventering av världshaven

Efter tio års arbete av 360 forskare från hela världen har man kunnat räkna till 230 000 marina arter. Ändå gissar men att det finns minst fyra gånger så många arter kvar att upptäcka.
Tittar man på en jordglob kan man inte låta bli att fascineras av hur stor del av jorden som är hav. I dessa enorma oceaner uppstod livet en gång. De kunskaper vi har om livet och livsvillkoren i dessa hav är mycket liten. För att ge oss en tydligare bild startade man Havsinventeringen – Census of Marine Life som under tio års tid bedrivit forskning i 25 biologiskt representativa regioner i världen.
I varje område hittade man i genomsnitt 10 750 kända och okända marina arter. Fiskar och kräftdjur svarade för hälften av arterna medan ryggradsdjuren med valar, sjölejon, sjöfåglar och sköldpaddor bara svarade för två procent.
De största hoten mot haven är utfiskning, övergödning, förstörda livsmiljöer, främmande arter, utsläpp och syrefria bottnar. De inneslutna haven är värst drabbade och Östersjön är, som vi vet sedan tidigare, ett av de mest hotade havsområdena i världen.
Anders Nicander

Världshaven tros innehålla över en miljon djur- och växtarter. (Foto: Anders Nicander)
Världshaven tros innehålla över en miljon djur- och växtarter. (Foto: Anders Nicander)

Publicerad: 07 August 2010
Av: Fiskejournalen