Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Isen räddar småtorsken

Isen på Västkustens fjordar har effektivt stoppat det så kallade lysfisket efter sill. När detta djupt destruktiva fiske stängts ute överlever den fisk, bland annat torsk, som annars skulle blivit till bifångst.
Havsisen har varit till glädje för tusentals människor som fått uppleva fantastiskt sillfiske. Isen har också fungerat som ett effektivt skydd mot överfisket. Den sill som vanligtvis fångas och mals till fiskmjöl har fått simma vidare och från Björköfjorden utanför Göteborg kommer rapporter om att man fångat och återutsatt en och annan småtorsk. Detta är mycket glädjande eftersom fjordarna tidigare i stort sett tömts på fisk.
Kanske får vi sätta vår förhoppning till att stränga vintrar ska stänga ute det skadliga fisket och på så sätt ge oss tillbaka fisken i våra fjordar.
Anders Nicander


Kan naturen hjälpa oss att återfå det fina torskfisket inne i fjordarna? (Foto: Svante Brodin)

Kan naturen hjälpa oss att återfå det fina torskfisket inne i fjordarna? (Foto: Svante Brodin)

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta