[/caption] " /> Isig havsöringpremiär | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Isig premiär i sikte

Årets havsöringsäsongen får en iskall start. (Foto Anders Nicander)

På måndag är det årets största högtid för många svenska sportfiskare. Havsöringen blir åter lovlig på västkusten och fiskeabstinensen är svår efter en lång vinter.
Årets premiär blir helt säkert annorlunda på flera sätt. Is täcker många fina öringvikar och den låga vattentemperaturen gör att många fiskar är i ganska dålig kondition. Detta lär dock inte hindra den armada av havsöringfiskare som intar kusten.
Ett hett tips i kallt vatten är att fiska långsamt. Fisken orkar helt enkelt inte jaga lika intensivt i kallt vatten och behovet av föda är mindre.
Strömsatt vatten ger större chans för att både slippa is och fånga fisk.
I början av säsongen fångas mycket fisk som är färgad och mager efter förra höstens lek. Den gör ingen människa lycklig på tallriken och bör alltid återutsättas.

Minimimåttet på Västkusten är 45 cm och fisk som ska återutsättas ska behandlas med största försiktighet. Använd en kroklossare eller en tång och lyft inte fisken ur vattnet.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta