[/caption] " /> Isig havsöringpremiär | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Isig premiär i sikte

Årets havsöringsäsongen får en iskall start. (Foto Anders Nicander)

På måndag är det årets största högtid för många svenska sportfiskare. Havsöringen blir åter lovlig på västkusten och fiskeabstinensen är svår efter en lång vinter.
Årets premiär blir helt säkert annorlunda på flera sätt. Is täcker många fina öringvikar och den låga vattentemperaturen gör att många fiskar är i ganska dålig kondition. Detta lär dock inte hindra den armada av havsöringfiskare som intar kusten.
Ett hett tips i kallt vatten är att fiska långsamt. Fisken orkar helt enkelt inte jaga lika intensivt i kallt vatten och behovet av föda är mindre.
Strömsatt vatten ger större chans för att både slippa is och fånga fisk.
I början av säsongen fångas mycket fisk som är färgad och mager efter förra höstens lek. Den gör ingen människa lycklig på tallriken och bör alltid återutsättas.

Minimimåttet på Västkusten är 45 cm och fisk som ska återutsättas ska behandlas med största försiktighet. Använd en kroklossare eller en tång och lyft inte fisken ur vattnet.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta