Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Iskall båge

I nya numret av Fiskejournalen berättar Mattias Furuskog om det spännande isfisket efter regnbåge. En liten mormyska och försiktig drill är rätt medicin enligt Mattias.
Regnbågen trivs finfint och jagar aktivt i det bara några grader varma vattnet under isen. Ofta funkar blänke och balanspirk men i Mattias artikel lär vi oss fånga de skygga och tröga bågarna. Tålamod är en framgångsfaktor. Ge varje hål 30 minuter, skriver Mattias. Har du tröttnat på tusenbröderna i abborrsjön ska du definitivt prova regbågsfiske. Men läs Mattias artikel först så ökar du fångstchanserna.
Anders Nicander

Regnbågen är en stark utmanare under isen.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta