Anders Permats från Leksand är en av landets mest omskrivna storöringjägare. När han rapporterar in nytt personligt rekord så vet vi att det kommer att gunga till ordentligt … " />
Annons
Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Anders Permats med sin tyngsta öring. Foto: Privat
Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin

Anders Permats från Leksand är en av landets mest omskrivna storöringjägare. När han rapporterar in nytt personligt rekord så vet vi att det kommer att gunga till ordentligt …

Det är vanligtvis på ismete som Anders Permats tar sina tunga dalaöringar, där han tidigare lyckats passera drömgränsen 6 kilo. Den här vintersäsongen har inte alls motsvarat förväntningarna för Anders, som fick vänta på ljummare tider innan drömfisken högg.

– Vintern har varit väldigt hårdfiskad. Jag lade mycket tid på en ny sjö för mig, närmare 7 eller 8 pass men det blev ingenting, berättar han för Fiskejournalen.

I början av april blev det i stället en färd på öppet vatten, och då blev det äntligen islossning rent fångstmässigt.

– Isen hade precis gått upp och jag bestämde mig för att åka ut. Den högg när jag höll på att sätta ut tredje spöet, precis när jag skulle sätta dit paravanen. Det var ett rejält hugg och tunga stötar.

Det blev en hård kamp i cirka 5–10 minuter innan den gav sig, och efter vägning och mätning fick den simma tillbaka. Måtten var hela 6,8 kilo och 86 centimeter, och Anders Permats fick därmed plåster på såren för sin magra vinter …

Här kan du läsa om Anders vackra vinteröring som också nådde över 6 kilo:

Anders Permats nyårsraket: Öring på 6,6 kilo

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta