Sverige är långt. Så här i brytningstider är det dags att damma av det konstaterandet. Samtidigt som det jagas gäddor på öppet vatten i södra landet så har istiden med dess höjdpunkter kommit till norra delarna. " /> Istiden är här – låt festen börja! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Marcus Möller med en isgädda på 10.6 kilo.
Istiden är här – låt festen börja!

Sverige är långt. Så här i brytningstider är det dags att damma av det konstaterandet. Samtidigt som det jagas gäddor på öppet vatten i södra landet så har istiden med dess höjdpunkter kommit till norra delarna.

Vi måste såklart rapportera om härligheterna som utspelar sig på Norrbotten sjöar just nu, där många redan hunnit njuta av det spektakulära fisket på spegelblanka isar. Att se en fastkrokad 10-kilosgädda stiga från botten rakt under fötterna är en upplevelse som etsar sig fast i minnet, även om nyisen redan övergått till kärnis på flera håll.

Sebastian Dagman lirkar upp en fin gädda.

Team Minimört, vars äventyr ni kan följa på Instagram, var snabba ur startblocken och har redan dragit två gäddor omkring 10-kilosstrecket.

– Jag tror att vi har fått 60-70 gäddor på tre pass sedan isen lade, och jag kan tillägga att den är riktigt fin nu, närmare 20 centimeter, meddelar Sebastian Dagman.

Han utgör Team Minimört tillsammans med Marcus Möller, Nils Eklund och Anton Holmlund. De bor i Arvidsjaur och fiskar i de närliggande sjöarna. Den största gäddan som de dragit upp genom hålet i november mätte 115 centimeter och vägde 10.6 kilo, och den näst största vägde 9.5 kilo.

– Till helgen blir det fiske båda dagarna igen, och då siktar vi på en 10-plussare, säger Sebastian Dagman.

Väderprognosen för Arvidsjaur pekar på temperaturer mellan 2-7 minusgrader de närmaste dagarna, och i Ystad blir det som jämförelse mellan 2–7 plusgrader.

Frågan är var ni helst skulle vilja vara?

Läs om 16-kilosgäddan som drogs upp på vårisen:

Dalagädda på 16-plus!

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta