Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Isvintrar bra för havet

Kalla vintrar med isbelagda fjordar ger bättre vattenomsättning och övergödda vatten inomskärs blir lite friskare.
Många grunda vikar ser mest ut som en slemmig ljusgrön soppa under den varma delen av året och när syret försvinner så försvinner också de fiskar som skulle vuxit upp där. På större djup, till exempel i Gullmarsjorden, finns det stora områden där bottnarna dör och det bildas svavelväte.
När stora mängder vatten binds i is och snö blir det större omsättning på havsvattnet. Stor omsättning på vatten innebär att friskare vatten kommer in fjordar och vikar. Hur stora effekterna blev av årets isvinter ser vi först längre fram i sommar.
Anders Nicander

Havsisen har glatt många inbitna vinterfiskare – och den kan också vara till stor nytta för havet. (Foto: Anders Nicander)

Havsisen har glatt många inbitna vinterfiskare – och den kan också vara till stor nytta för havet. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta