Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ja till Arjeplogskraftverk

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Sportfiskarnas Stefan Nyström i en första kommentar till miljödomstolens beslut att tillåta ett nytt vattenkraftverk i Arjeplog.
Fiskejournalen har tidigare redogjort för planerna att bygga ett nytt kraftverk, som hotar de berömda Arjeplogsströmmarna. Eftersom så många remissinstanser varit emot beslutet var det överraskande att miljödomstolen gick med på bygget.
– Att miljödomstolen inte har tagit hänsyn till sportfiskets värde och potential i Arjeplog är anmärkningsvärt och nedslående. Domstolen tycks även ha ignorerat miljömålet levande sjöar och vattendrag, Ett rikt växt- och djurliv samt EU:s vattendirektiv. Vi kommer omedelbart att överklaga beslutet och driva frågan i Miljööverdomstolen, säger Stefan Nyström.
En utbyggnad i Arjeplog hade inte blivit lönsam om inte systemet med elcertifikat funnits.
– Elcertifikaten gör att miljöprövningen snedvrids. Vi kräver att den småskaliga vattenkraften lyfts ut ur systemet. Elcertifikaten till vattenkraft kostar elanvändarna över 600 miljoner kr årligen, tillför marginellt med energi, skadar vattenmiljöerna och motverkar miljömål och EU:s vattendirektiv, säger Nyström.
Svenne Andersson

Skönheter som den här öringen på 6,8 kilo hotas om Arjeplogsströmmarna byggs ut.

Skönheter som den här öringen på 6,8 kilo hotas om Arjeplogsströmmarna byggs ut.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta