Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ja till kraftverk i Ålanda Ström

Reproduktionslokalen i Ålanda ström anses vara mycket viktig för mjörnöringen – men inte tillräckligt viktig enligt Miljööverdomstolen. (Foto: Morgan Fihn)

Miljööverdomstolen har nu kommit med dom gällande Ålanda Ström. Länsstyrelsens överklagande ogillades och Östad säteri har nu fått klartecken till att bygga det planerade kraftverket.
I början av 2011 kunde Fiskejournalen rapportera att Östad säteri fått tillstånd av miljödomstolen att bygga ett kraftverk i Ålanda ström. Länsstyrelsen ville att ansökan skulle avslås på grund av miljöskadorna skulle bli större än nyttan. Man fick stöd i sin uppfattning av Kammarkollegiet, Älvräddarna och Fiskeriverket. Länsstyrelsen ansåg även att den akut utrotningshotade ålen skulle skadas av turbinerna. De valde att överklaga domen till Miljööverdomstolen, men nu ger även denna instans Östad säteri grönt ljus till att bygga kraftverket.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg tycker att beslutet är sorgligt.
– Den energin som kommer att utvinnas ur kraftverket får anses som homeopatisk och beslutet är raka motsatsen till vad vattendirektivet förordar, säger Christer.
I dagsläget har länsstyrelsen inte beslutat om man tänker överklaga ytterligare en instans, till Högsta domstolen.
Det kan tilläggas att den sökande, Patrik Alströmer, inte längre är ordförande för Mjörn FVO.
Här kan du läsa tidigare notiser om Ålanda Ström.
Vill du veta mer om vattenkraft och dess konsekvenser? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta