Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ja till kraftverk i Ålanda Ström

Reproduktionslokalen i Ålanda ström anses vara mycket viktig för mjörnöringen – men inte tillräckligt viktig enligt Miljööverdomstolen. (Foto: Morgan Fihn)

Miljööverdomstolen har nu kommit med dom gällande Ålanda Ström. Länsstyrelsens överklagande ogillades och Östad säteri har nu fått klartecken till att bygga det planerade kraftverket.
I början av 2011 kunde Fiskejournalen rapportera att Östad säteri fått tillstånd av miljödomstolen att bygga ett kraftverk i Ålanda ström. Länsstyrelsen ville att ansökan skulle avslås på grund av miljöskadorna skulle bli större än nyttan. Man fick stöd i sin uppfattning av Kammarkollegiet, Älvräddarna och Fiskeriverket. Länsstyrelsen ansåg även att den akut utrotningshotade ålen skulle skadas av turbinerna. De valde att överklaga domen till Miljööverdomstolen, men nu ger även denna instans Östad säteri grönt ljus till att bygga kraftverket.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg tycker att beslutet är sorgligt.
– Den energin som kommer att utvinnas ur kraftverket får anses som homeopatisk och beslutet är raka motsatsen till vad vattendirektivet förordar, säger Christer.
I dagsläget har länsstyrelsen inte beslutat om man tänker överklaga ytterligare en instans, till Högsta domstolen.
Det kan tilläggas att den sökande, Patrik Alströmer, inte längre är ordförande för Mjörn FVO.
Här kan du läsa tidigare notiser om Ålanda Ström.
Vill du veta mer om vattenkraft och dess konsekvenser? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta