Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Jämtkraft bygger ny kraftstation

Jämtkraft vill bygga nytt kraftverk i Långforsen, trots nya ägardirektiv från Östersund kommun.

Vi kunde nyligen läsa om Jämtkrafts nya ägardirektiv, där man för första gången säger sig vilja stimulera biologisk mångfald. När Sveriges Radio nu berättar att kraftbolaget ämnar bygga en ny kraftstation i Långforsen är det många som tvivlar på bolagets miljöengagemang.
Långforsen i Jämtland blev riksbekant då Jämtkraft AB på 90-talet ”kuppade” sig in i fiskevårdsområdets styrelse. Försöket misslyckades och ärendet fick mycket uppmärksamhet i riksmedia.
De senaste åren har Jämtkraft AB inte bedrivit någon verksamhet i Långforsens kraftstation. Älvräddarna begärde därför att Kammarkollegiet skulle granska nyttan med de miljöpåverkande dämningarna. Enligt Sveriges Radio kontrar nu Jämtkraft med att vilja bygga ett nytt kraftverk vid den nästan 100 år gamla kraftstationen i Långforsen.
Östersund kommun gav nyligen Jämtkraft nya ägardirektiv som innehöll restriktioner mot utbyggnad. Man skrev: ”Ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft ska tillåtas i oreglerade vattendrag i Jämtlands län.”
Två veckor efter de nya ägardirektiven kommer alltså beskedet om nybyggnationen av Långforsen.
– Uppenbarligen har inte de nya ägardirektiven någon effekt alls eftersom Jämtkraft inte bedriver verksamhet i några oreglerade vattendrag, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Vi har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Andersson, för en kommentar om ägardirektiven.
Läs tidigare notiser om Jämtkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta