Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Jämtkraft lägger locket på

Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson är missnöjd med Fiskejournalens rapportering om bolagets ovilja att bygga fiskvägar, och vägrar nu att svara på fler frågor.

Under den senast veckan har Fiskejournalen rapporterat om Jämtkrafts ovilja att bygga fiskvägar. I går kontrade Jämtkraft med att inrätta en miljöfond, därefter meddelade bolagets presstalesman att Jämtkraft nu bryter kontakten med Fiskejournalen och inte tänker svara på några fler frågor.

Efter att Jämtkrafts vd Anders Ericsson blivit kritiserad i Östersundsposten för sin ovilja att bygga fiskvägar förbi bolagets kraftverk, bemötte Jämtkraft kritiken med en insändare. Där berättade Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson att: ”Vi ser gärna att det byggs fisktrappor där det är ekonomiskt rimligt och ekologiskt motiverat”.

Enligt uppgifter till Fiskejournalens har dock Jämtkraft inte byggt en enda fiskväg vid sina 17 kraftverk. Vid Jämtkrafts anläggning i Dammån finns det visserligen en fiskväg, men den fanns på plats redan vid förvärvet 1974.
Med anledning av dessa uppgifter så kontaktade Fiskejournalen förra veckan Anders Rubensson för att försöka ta reda på vad Jämtkraft egentligen menar med sitt uttalande i insändaren, alltså:
– När är det ekologiskt motiverat och när är det ekonomiskt rimligt för Jämtkraft att bygga en fiskväg?
Anders Rubensson kunde då inte redogöra för detta, utan bad att få återkomma med ett svar.
I går morse skickade Jämtkraft ut ett pressmeddelande om att företaget har upprättat en miljöfond för biologisk mångfald. När Fiskejournalen senare under dagen får kontakt med Anders Rubensson igen uttrycker han sitt missnöje med Fiskejournalens skriverier om Jämtkraft. Sedan lägger han på luren med orden:
– Jag har inga fler kommentarer, jag är ledsen. Tack för samtalet, hej.
Morgan Fihn

HÄR kan du läsa Jämtkrafts insändare till ÖP.

Tidigare notiser som granskar Jämtkraft finns HÄR.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta