Jämtkraft lägger locket på

Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson är missnöjd med Fiskejournalens rapportering om bolagets ovilja att bygga fiskvägar, och vägrar nu att svara på fler frågor.

Under den senast veckan har Fiskejournalen rapporterat om Jämtkrafts ovilja att bygga fiskvägar. I går kontrade Jämtkraft med att inrätta en miljöfond, därefter meddelade bolagets presstalesman att Jämtkraft nu bryter kontakten med Fiskejournalen och inte tänker svara på några fler frågor.

Efter att Jämtkrafts vd Anders Ericsson blivit kritiserad i Östersundsposten för sin ovilja att bygga fiskvägar förbi bolagets kraftverk, bemötte Jämtkraft kritiken med en insändare. Där berättade Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson att: ”Vi ser gärna att det byggs fisktrappor där det är ekonomiskt rimligt och ekologiskt motiverat”.
Enligt uppgifter till Fiskejournalens har dock Jämtkraft inte byggt en enda fiskväg vid sina 17 kraftverk. Vid Jämtkrafts anläggning i Dammån finns det visserligen en fiskväg, men den fanns på plats redan vid förvärvet 1974.
Med anledning av dessa uppgifter så kontaktade Fiskejournalen förra veckan Anders Rubensson för att försöka ta reda på vad Jämtkraft egentligen menar med sitt uttalande i insändaren, alltså:
– När är det ekologiskt motiverat och när är det ekonomiskt rimligt för Jämtkraft att bygga en fiskväg?
Anders Rubensson kunde då inte redogöra för detta, utan bad att få återkomma med ett svar.
I går morse skickade Jämtkraft ut ett pressmeddelande om att företaget har upprättat en miljöfond för biologisk mångfald. När Fiskejournalen senare under dagen får kontakt med Anders Rubensson igen uttrycker han sitt missnöje med Fiskejournalens skriverier om Jämtkraft. Sedan lägger han på luren med orden:
– Jag har inga fler kommentarer, jag är ledsen. Tack för samtalet, hej.
Morgan Fihn

HÄR kan du läsa Jämtkrafts insändare till ÖP.

Tidigare notiser som granskar Jämtkraft finns HÄR.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...