Det finns många bra fiskevatten  i Jämtland, men det saknas guider och boende. Bild: LT Det finns många bra fiskevatten i Jämtland, men det saknas guider och boende. Bild: LT[/caption] " /> Jämtland vill få snurr på fisketurismen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Jämtland vill få snurr på fisketurismen
Det finns många bra fiskevatten  i Jämtland, men det saknas guider och boende. Bild: LT

Det finns många bra fiskevatten i Jämtland, men det saknas guider och boende. Bild: LT

Bättre boende och fler entreprenörer. Det är vad som behövs för att få mer snurr på fisketurismen i Jämtland.
Det anser Joakim Svensson på Länsstyrelsen i Jämtland som ser en stor potential i fisketurismen. Men han ser också vad som behövs för att få fart på denna besöksnäring.
Fisken som lockar flest utlandsturister är gädda och Joakim Svensson säger att det finns gott om gäddvatten i länet, men problemet är att hitta tillräckligt med fiskeintresserade som kan och vill jobba med fiske ute i länets alla hörn.
– Vi är en glesbygd. Byarna försvinner och det är svårt att hitta människor som kan engagera sig. Vi behöver fler entreprenörer därute, säger han.
Ett annat problem är boende för turisterna då höga krav ställs på standarden.
– Vi har dåligt med boende. Besökarna vill bo bra kvalitetsmässigt och där saknas det en del nu. Det är som när vi åker till Mallorca, då vill kanske inte vi bo i en liten gammal stuga utan toalett. Det vill inte fiskegästerna heller.

På årets sportfiskemässa i Jönköping som öppnar idag, är det fokus just på de här frågorna när Jordbruksverket presenterar en nationell handlingsplan för att utveckla fisketurismen.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta