Sveriges unga sportfiskare levererar i Artjakten. Nu har lite mer än halva sommaren passerat och nästan 300 barn är med och fiskar arter! " /> Jämtländsk släktkamp och salta fångster i Artjakten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Maja Berndtsson med sin vackra berggylta. Foto: Privat
Jämtländsk släktkamp och salta fångster i Artjakten

Sveriges unga sportfiskare levererar i Artjakten. Nu har lite mer än halva sommaren passerat och nästan 300 barn är med och fiskar arter!

Detta innebär att snart alla zazaa-skeddrag blivit utskickade, vilket dock inte innebär att det är slut på priser. Alla som anmäler sig efter den 300:e deltagaren får en buff från Sportfiskarna.

I och med att sommarvärmen och semestern börjar dra igång så rullar fler och fler fångster från västkusten in. En av dessa salta fångster är Maja Berndtssons vackra berggylta som på klassiskt vis fångats på mete med räka från en soldränkt klippa.

I topplistan börjar spänningen stiga, Gustav Yxell som länge suttit bekvämt i ledningen börjar få det lite hett om öronen när flera duktiga unga artjägare närmar sig med stormsteg. Någonting som står ut i topplistan är att majoriteten av de fem för tillfället främsta artfiskarna kommer från samma familj! Erik Maripuu (32 arter), Moa Maripuu (31 arter) och Emma Maripuu (24 arter) från Jämtland är alla med i täten av tävlingen och fiskar piggt efter många spännande arter. Kanske sitter fiske i blodet? Vem vet?

Läs mer om Artjakten här!

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta