Sveriges unga sportfiskare levererar i Artjakten. Nu har lite mer än halva sommaren passerat och nästan 300 barn är med och fiskar arter! " /> Jämtländsk släktkamp och salta fångster i Artjakten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Maja Berndtsson med sin vackra berggylta. Foto: Privat
Jämtländsk släktkamp och salta fångster i Artjakten

Sveriges unga sportfiskare levererar i Artjakten. Nu har lite mer än halva sommaren passerat och nästan 300 barn är med och fiskar arter!

Detta innebär att snart alla zazaa-skeddrag blivit utskickade, vilket dock inte innebär att det är slut på priser. Alla som anmäler sig efter den 300:e deltagaren får en buff från Sportfiskarna.

I och med att sommarvärmen och semestern börjar dra igång så rullar fler och fler fångster från västkusten in. En av dessa salta fångster är Maja Berndtssons vackra berggylta som på klassiskt vis fångats på mete med räka från en soldränkt klippa.

I topplistan börjar spänningen stiga, Gustav Yxell som länge suttit bekvämt i ledningen börjar få det lite hett om öronen när flera duktiga unga artjägare närmar sig med stormsteg. Någonting som står ut i topplistan är att majoriteten av de fem för tillfället främsta artfiskarna kommer från samma familj! Erik Maripuu (32 arter), Moa Maripuu (31 arter) och Emma Maripuu (24 arter) från Jämtland är alla med i täten av tävlingen och fiskar piggt efter många spännande arter. Kanske sitter fiske i blodet? Vem vet?

Läs mer om Artjakten här!

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta