Annons
Jani Kiviniemi bände upp storlax på skräpflugan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Jani Kiviniemi med sin storlax från Lögdeälven. Foto: Privat.
Jani Kiviniemi bände upp storlax på skräpflugan

Under en helg i juni kliver Jani ner till Lögdeälven. Han apterar flugtafsen med en ny kreation. När flugan landar i vattnet så bär det av.

Lögde älv är en liten skogsälv i Västerbotten. Under senare år har laxbeståndet blivit starkare vilket har gjort att laxfisket har börjat att ta fart.

En helg i slutat av maj var Jani Kiviniemi hos en kompis. Dom grillade och pratade så klart om fiske. Kompisen visade upp sitt bindningsmaterial. Då passade Jani på att skapa en ny fluga av kompisen så kallade skräpmaterial.

Helgen efter, vid klockan ett, stegade Jani ner mot Lögde älv. Dom mörka molnen hängde i luften och regnet föll ner mot marken.

– Då jag kom fram till platsen så var jag ensam. Vattnet var mycket högt. Vattentemperaturen låg kring 12 till 14 grader Celsius. Anledningen till besöket var att jag ville testa mitt nya flugspö, berättar Jani Kiviniemi till Fiskejournalen.

När flugan landar på vattnet så suger det till i spöet. Laxen sticker på en gång. Jani känner att det är en stor fisk så han lägger så hård press som han vågar.

Efter 40 minuter gör Jani ett landningsförsökt och det går vägen. Den fina laxen vägde mäktiga 17,1 kilogram.

Men vad hände med skräpflugan?

– Nu har jag döpt flugan till Rubbish, avslutar Jani glatt.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta