Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Japanerna köpte tonfisken

Med mycket kraftfullt lobbyarbete – och kanske röstköp – lyckades Japan förhindra att det blir handelsstopp för blåfenad tonfisk. Nu är det upp till EU att lägga krokben för japanerna.
För japaner är det uppenbarligen viktigare att de får råvara till sin sushi och sashimi än att den blåfenad tonfisken överlever. Därför såg de till att EU-förslaget om handelsstopp för blåfenad tonfisk röstades ner.
Efter många interna strider hade EU lagt ett förslag till CITES-konferensen i Qatar att den blåfenade tonfisken skulle föras in under Appendix 1, det vill säga bli förbjuden att handla med. Men förslaget gick aldrig igenom. Japan har haft en mycket stark delegation på plats, som i en vecka arbetat intensivt för att vinna över tveksamma länder. Det blev därför en klar majoritet mot förslaget.
– Nu måste EU ta sitt ansvar och stoppa fisket av blåfenad tonfisk, kommenterar Jan Isaksson på Greenpeace.

Han har naturligtvis rätt. Merparten av den blåfenad tonfisken fångas i vatten där EU, tillsammans med USA och Norge har fiskerätten. Om dessa beslutar sig för ett fiskeförbud kan japanerna stå där med lång näsa.
Svenne Andersson

Japanerna är beredda att betala vilket pris som helst för tonfisk, även om den är utrotningshotad.

Japanerna är beredda att betala vilket pris som helst för tonfisk, även om den är utrotningshotad.

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta