Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Jarmo drar ifrån

Med ytterligare två gäddor fångade i januari månad drar Jarmo Kuisma iväg i toppen av Meterligan. Drygt åtta meter 100-klubbare på en månad!
Det råder nog inget tvivel om att Jarmo Kuisma från Älvängen utanför Göteborg siktar på att ta hem Meterligan i Fiskejournalens 100-klubb. Dessutom kan man ju undra om han inte tänker krossa tidigare vinnares totalresultat…
De två senast registrerade gäddorna mätte in på 104, respektive 107 centimeter. 104:an fångade Jarmo på sitt favoritställe i Göta älv, medan 107:an metades upp i Bjursjön.
”Tog på ett handhållet spö efter en sista, desperat förflyttning denna för övrigt händelselösa dag”, skriver Jarmo i anmälan.
Svenne Andersson

En av Jarmos senast anmälda gäddor – en snygg 104-centimetare fångad på Göta älv.


Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta