En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.[/caption]Fånga ett antal öringar på runt kilot någon gång i september. Rensa dem och placera dem tätt i en tunna. Salta och lägg fiskarna under press. Lagom till julbordet är din delikatess ”rakörret” färdigjäst. " /> Jäst öring juldelikatess i Norge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Jäst öring juldelikatess i Norge

En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.


En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.

Fånga ett antal öringar på runt kilot någon gång i september. Rensa dem och placera dem tätt i en tunna. Salta och lägg fiskarna under press. Lagom till julbordet är din delikatess ”rakörret” färdigjäst.
Låter det som en märklig maträtt? Ja, kanske är det bara i Norge man fortfarande kan fiska så mycket öring att man väljer att lägga sina kilosöringar att jäsa i tunnor. För många flugfiskande svenskar ter sig synen av stora öringar tätt packade i en tunna, mer som en massaker än en delikatess. Men allt handlar om kultur, referenser och om smak. Och detta sättet att förvara öring, hade en given plats även i Sverige förr i tiden.
Och när det gäller smak ska vi svenskar ligga lågt. Surtrömmingen är nog ännu märkligare än ”rakörreten” när det gäller både doft och smak.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta