En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.[/caption]Fånga ett antal öringar på runt kilot någon gång i september. Rensa dem och placera dem tätt i en tunna. Salta och lägg fiskarna under press. Lagom till julbordet är din delikatess ”rakörret” färdigjäst. " /> Jäst öring juldelikatess i Norge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Jäst öring juldelikatess i Norge

En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.


En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.

Fånga ett antal öringar på runt kilot någon gång i september. Rensa dem och placera dem tätt i en tunna. Salta och lägg fiskarna under press. Lagom till julbordet är din delikatess ”rakörret” färdigjäst.
Låter det som en märklig maträtt? Ja, kanske är det bara i Norge man fortfarande kan fiska så mycket öring att man väljer att lägga sina kilosöringar att jäsa i tunnor. För många flugfiskande svenskar ter sig synen av stora öringar tätt packade i en tunna, mer som en massaker än en delikatess. Men allt handlar om kultur, referenser och om smak. Och detta sättet att förvara öring, hade en given plats även i Sverige förr i tiden.
Och när det gäller smak ska vi svenskar ligga lågt. Surtrömmingen är nog ännu märkligare än ”rakörreten” när det gäller både doft och smak.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta