Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Jättegös från Dalarna

Den här fisken tänker Benny Hellström behålla och stoppa upp. Den 11,7 kilo tunga gösen kan vara själva krönet på en lång fiskekarriär.
Det var väl inte precis väntat att nästa seriösa attack mot det gamla, svenska gösrekordet skulle komma från Dalarna. Men det var just där, i sjön Amungen, som Benny fick tunghugget på sin vertikaljigg. Och sjön har uppenbarligen potential för storgös – bara några dagar tidigare hade fiskekompisen Jan Lidén fångat en pjäs på sju-åtta kilo. Den fick simma tillbaka, men jättegösen ville Benny behålla.
– När vi fick se gösen därnere i vattnet sa jag till Jan att den skulle hem till frysen. Jag vill ha gjort ett riktigt fint skinnmontage, kosta vad det kosta vill, säger den 73-årige fiskaren som fångat åtskilliga storfiskar i sitt liv, men aldrig någon som den här.
Benny har fiskat gös i tiotalet år i Amungen, men hittills mest med trolling. I fjol fick han emellertid en vertikalutrustning i present och sedan dess har det blivit en del försök med ”vertikalandet”. Storgösen, som uppenbarligen var en romstinn hona, tog en 11 centimeters jigg över två meters djup i den del av sjön där det är tillåtet att fiska. Halva sjön är avstängd mellan 1 maj och 24 juni för att skydda gösleken.
Gösen vägdes på kontrollerad våg till 11705 gram. Längden var 94,5 och omkretsen 63,5 centimeter.
Svenne Andersson

Benny Hellström kröner en lång fiskekarriär med en gös som nästan ruckar det 22 år gamla svenska rekordet på 12,007 kilo.

Benny Hellström kröner en lång fiskekarriär med en gös som nästan ruckar det 22 år gamla svenska rekordet på 12,007 kilo.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta