Jättegös från Dalarna

Den här fisken tänker Benny Hellström behålla och stoppa upp. Den 11,7 kilo tunga gösen kan vara själva krönet på en lång fiskekarriär.
Det var väl inte precis väntat att nästa seriösa attack mot det gamla, svenska gösrekordet skulle komma från Dalarna. Men det var just där, i sjön Amungen, som Benny fick tunghugget på sin vertikaljigg. Och sjön har uppenbarligen potential för storgös – bara några dagar tidigare hade fiskekompisen Jan Lidén fångat en pjäs på sju-åtta kilo. Den fick simma tillbaka, men jättegösen ville Benny behålla.
– När vi fick se gösen därnere i vattnet sa jag till Jan att den skulle hem till frysen. Jag vill ha gjort ett riktigt fint skinnmontage, kosta vad det kosta vill, säger den 73-årige fiskaren som fångat åtskilliga storfiskar i sitt liv, men aldrig någon som den här.
Benny har fiskat gös i tiotalet år i Amungen, men hittills mest med trolling. I fjol fick han emellertid en vertikalutrustning i present och sedan dess har det blivit en del försök med ”vertikalandet”. Storgösen, som uppenbarligen var en romstinn hona, tog en 11 centimeters jigg över två meters djup i den del av sjön där det är tillåtet att fiska. Halva sjön är avstängd mellan 1 maj och 24 juni för att skydda gösleken.
Gösen vägdes på kontrollerad våg till 11705 gram. Längden var 94,5 och omkretsen 63,5 centimeter.
Svenne Andersson

Benny Hellström kröner en lång fiskekarriär med en gös som nästan ruckar det 22 år gamla svenska rekordet på 12,007 kilo.

Benny Hellström kröner en lång fiskekarriär med en gös som nästan ruckar det 22 år gamla svenska rekordet på 12,007 kilo.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...