Jättegösar för Tommy – men den största väntar i mörkret

Tommy Blomander har levererat flera stora gösar i år, bland annat en fisk på 100 centimeter prick, och denna på 10,42 kilo. Foto: Privat

Två över 10 kilo. Sveriges inofficielle göskung Tommy Blomander har haft en framgångsrik säsong, men det svenska rekordet håller sig ett tag till, såvida inte drömgösen på 13 kilo hugger nu på senhösten.

Fiskejournalen brukar någon gång per år stämma av läget med Tommy Blomander, som länge varit på jakt efter det svenska gösrekordet på 12,53 kilo. Han har fångat många över 90-centimetersgränsen under 2019, men ingen har vägt över 11 kilo.

När vi frågan om hans tre främsta gösar i år så blir svaret: 1) 10,42 kilo och 98 centimeter, 2) 10,05 kilo och 95 centimeter, 3) 9,8 kilo och 100 centimeter.

– Det är den på 100 centimeter som jag uppskattar mest i år, för det är så sällan man får en gös på en meter. Fast det är lite frustrerande att en gös på 100 centimeter innan leken inte väger mer än 9,8 kilo, säger Tommy till Fiskejournalen.

Han bästa tips för höstgösen är att fiska när det är mörkt. På kvällen upplever han att även den större gösen går upp på grundare vatten.

– Jag upplever ofta vid den här årstiden att de större samlas, och man kan hitta flera stora gösar på rätt små områden. Så jag försöker fokusera på att hitta något område med lite större gös, och skulle jag nu hitta det så kan jag hålla på att fiska över detta område i flera timmar.

Det är alltså nötning och tålamod som gäller, och om det inte hugger så åker han iväg en bit i cirka 20 minuter, för att sedan återvända.

– Så här håller jag på i kanske fyra timmar ibland, om nu gösen är kvar på samma område förstås, men ofta så är den det. Om jag fiskar på detta viset så är det inte ovanlig att jag prickar en liten huggperiod och lyckas att få någon fin gös, istället för att lägga en massa tid på att leta fisk och vara på fel ställe när väl gösen hugger.

Läs även om Linnea Lönns stora gös:

Linnea Lönn förgyllde hösten med en monstergös

Publicerad: 15 November 2019
Av: Anders Lundin