Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Jättelik gråsej från norr

Peter Notstrand från Gällivare har inte så långt över till Lavangen och det var där, vid Solöy, som han krokade på en grotest stor och stark gråsej.
Peter berättar att han ofta tar bilen de 30 milen över till Lavangen för lite havsfiske. Han brukar ta in på fiskecampen på Solöy där han hyr båt och har tillgång till fina fiskevatten alldeles i närheten.
– Jag låg inte mer än 100 meter från stranden, men det var 180 meter djupt där jag släppte ner pilken, berättar han för Fiskejournalen.
– Pilken på 75 gram hade inte hunnit mer än sex meter ner när det blev ett kraftfullt hugg och sedan fick jag uppleva mitt livs kamp. Jag trodde först att det var hälleflundra som tagit betet, men blev så småningom varse att det var en gråsej.
Peter är ingen ”hardcore-fiskare” och utrustningen var av det enklare slaget med spö och rulle från ÖB.

– Det var ju inget kraftigt båtspö jag hade och flera gånger var jag tvungen att doppa spötoppen i vattnet för att det inte skulle brytas. Fyra gånger hade jag sejen inne vid båten innan jag efter 40 minuter till slut lyckades landa den.
Inne på campingen mättes den imponerande fisken till 122 centimeter och vägdes till prick 21 kilo. Nu hör det till saken att Peter blodade av fisken i båten och fiskade en stund efter storfångsten. Annars hade den stora gråsejen förmodligen legat ännu nämrare det norska rekordet som lyder på 22,7 kilo. Hur som helst är det en av de fyra-fem största gråsejar som svenskar fångat i Norge under 2000-talet.
Svenne Andersson

Dottern Tindra tittade beundrande på den stora gråsejen som pappa, Peter Notstrand, fångat vid Solöy.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta