Jättelik gråsej från norr

Peter Notstrand från Gällivare har inte så långt över till Lavangen och det var där, vid Solöy, som han krokade på en grotest stor och stark gråsej.
Peter berättar att han ofta tar bilen de 30 milen över till Lavangen för lite havsfiske. Han brukar ta in på fiskecampen på Solöy där han hyr båt och har tillgång till fina fiskevatten alldeles i närheten.
– Jag låg inte mer än 100 meter från stranden, men det var 180 meter djupt där jag släppte ner pilken, berättar han för Fiskejournalen.
– Pilken på 75 gram hade inte hunnit mer än sex meter ner när det blev ett kraftfullt hugg och sedan fick jag uppleva mitt livs kamp. Jag trodde först att det var hälleflundra som tagit betet, men blev så småningom varse att det var en gråsej.
Peter är ingen ”hardcore-fiskare” och utrustningen var av det enklare slaget med spö och rulle från ÖB.
– Det var ju inget kraftigt båtspö jag hade och flera gånger var jag tvungen att doppa spötoppen i vattnet för att det inte skulle brytas. Fyra gånger hade jag sejen inne vid båten innan jag efter 40 minuter till slut lyckades landa den.
Inne på campingen mättes den imponerande fisken till 122 centimeter och vägdes till prick 21 kilo. Nu hör det till saken att Peter blodade av fisken i båten och fiskade en stund efter storfångsten. Annars hade den stora gråsejen förmodligen legat ännu nämrare det norska rekordet som lyder på 22,7 kilo. Hur som helst är det en av de fyra-fem största gråsejar som svenskar fångat i Norge under 2000-talet.
Svenne Andersson

Dottern Tindra tittade beundrande på den stora gråsejen som pappa, Peter Notstrand, fångat vid Solöy.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...