Jätteöring från Sommen

Ett fåtal dagar om året jagar Sommens stora öringar i ytan. Om man lyckas pricka in ett sådant tillfälle gäller det att hålla hårt i spöt. Foto: Henry Hermansson

I söndags fångade Henry Hermansson en av Sommens stora öringar. Fisken vägde nästan tio kilo och hade inneburit ett nytt och svårslaget personbästa för de flesta. Men inte för Henry som sedan 1990 innehar sjörekordet för arten.

Henry är väl bekant med Sommen och dess öringar. Helst fiskar han dem i ytan men fisken är ofta nyckfull och därför svår att komma åt.
– Vid en gäddtävling i lördags upptäckte jag att ytvattnet ute i sjön låg på nio grader. Det är ofta då öringen går upp och jagar så jag bestämde mig för att göra en satsning dagen efter, berättar Henry.

Det skulle visa sig vara ett bra beslut. Henry misstänkte att öringen jagade i ytan och valde därför att yttrolla med paravan. Betet var en ombyggd 13 centimeters Rapala som målats grönmetallic, en färg som enligt Henry är den bästa för Sommens öringar.
Efter en halvtimme kom ett hugg som missades och kort därefter krokades en grann öring på omkring fyra kilo. Fisken fick gå tillbaka och nästa hugg var av en helt annan klass.

”Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet”

– Jag märkte direkt att det var en stor fisk. Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet. Eftersom jag bytt ut originalkrokarna mot Kamasan i storlek 6 kunde jag inte sätta så hård press. Fisken fick därför bestämma takten och efter omkring 20 minuter var den så pass trött att jag enkelt kunde styra in den i håven, berättar Henry.

Den vackra fisken vägde 9.34 kilo och var 83 centimeter lång.
– Det var kul att den var blank. En del år avstår vissa honor leken och behåller då sin silvriga färg. Dessa fiskar brukar vara i riktigt fin kondition och det gällde också den här, berättar Henry.

Blank var även den rekordfisk han fångade 1990 och som är den största spöfångade öringen som tagits i Sommen. Fisken vägde 11.58 kilo och var 95 centimeter lång.

Henry med sitt svårslagna Sommenrekord från 1990. Foto: Henry Hermansson

Huruvida rekordet kommer att slås återstår att se, men helt klart simmar det större öringar än så i Sommen.
– Det finns pålitliga uppgifter om nätfångade öringar på minst 14 kilo. Det har även talats om en öring som skulle ha vägt 17 kilo, men den vikten har aldrig bekräftats. Men att den var stor råder inga tvivel om, avslutar Henry.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...