Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Jättepiggvar återutsatt

En gigantisk piggvar har återutsatts i Öresund av Öresundsakvariet i Helsingör. Skälet är att akvariets personalen trodde att fisken på 12,5 kilo skulle ha svårt att överleva i fångenskap.
Den enorma piggvaren fångades i slutet av maj av yrkesfiskaren Frank Nielsen från Hornbæk. När han konstaterat att den var mångdubbelt större än någon piggvar han tidigare sett ringde han Öresundsakvariet och frågade om de ville ha fisken.
Sedan fisken undersökts och simmat några veckor i akvariet har emellertid personalen där beslutat att återföra den till sin hemvist. Akvariechefen Jens P Jeppesen förklarar:
– Det visade sig snabbt att att den var alltför stor för att kunna trivas i våra bassänger. Dessutom var det en gravid honfisk, som hade upp till 15 miljoner ägg i sig. Ägg som var klara att portionsvis bli lagda under nästa månad och som kanske kan bidra till många små nya piggvarar i Öresundsområdet.
Han omtalar också att man fortfarande kan beskåda fina piggvarar i akvariet, men dom är av mera ”normal” storlek, 3-4 kilo.

Den 12,5 kg tunga och 75 centimeter långa piggvaren är den näst tyngsta som någonsin fångats i Danmark och som jämförelse kan det nämnas att svenska sportfiskerekordet från 1981 är på 9,5 kilo.
Svenne Andersson

Under några veckor simmade jättepiggvaren i Öresundsakvariet, men nu är den tillbaka i Öresund. (Foto: Öresundsakvariet)

Under några veckor simmade jättepiggvaren i Öresundsakvariet, men nu är den tillbaka i Öresund. (Foto: Öresundsakvariet)

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta