Jättepiggvar återutsatt

En gigantisk piggvar har återutsatts i Öresund av Öresundsakvariet i Helsingör. Skälet är att akvariets personalen trodde att fisken på 12,5 kilo skulle ha svårt att överleva i fångenskap.
Den enorma piggvaren fångades i slutet av maj av yrkesfiskaren Frank Nielsen från Hornbæk. När han konstaterat att den var mångdubbelt större än någon piggvar han tidigare sett ringde han Öresundsakvariet och frågade om de ville ha fisken.
Sedan fisken undersökts och simmat några veckor i akvariet har emellertid personalen där beslutat att återföra den till sin hemvist. Akvariechefen Jens P Jeppesen förklarar:
– Det visade sig snabbt att att den var alltför stor för att kunna trivas i våra bassänger. Dessutom var det en gravid honfisk, som hade upp till 15 miljoner ägg i sig. Ägg som var klara att portionsvis bli lagda under nästa månad och som kanske kan bidra till många små nya piggvarar i Öresundsområdet.
Han omtalar också att man fortfarande kan beskåda fina piggvarar i akvariet, men dom är av mera ”normal” storlek, 3-4 kilo.
Den 12,5 kg tunga och 75 centimeter långa piggvaren är den näst tyngsta som någonsin fångats i Danmark och som jämförelse kan det nämnas att svenska sportfiskerekordet från 1981 är på 9,5 kilo.
Svenne Andersson

Under några veckor simmade jättepiggvaren i Öresundsakvariet, men nu är den tillbaka i Öresund. (Foto: Öresundsakvariet)

Under några veckor simmade jättepiggvaren i Öresundsakvariet, men nu är den tillbaka i Öresund. (Foto: Öresundsakvariet)

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...