Är du orolig över beståndet av vild öring i ditt område? Då kanske det är läge att starta ett kläckeri – vilket inte alls behöver vara särskilt krångligt eller dyrt. Det visar exemplet från Delsbo. " /> Jessica jobbar för den vilda öringens överlevnad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Jessica Dolk vid det nya kläckeriet i Delsbo. Foto: Privat
Jessica jobbar för den vilda öringens överlevnad

Är du orolig över beståndet av vild öring i ditt område? Då kanske det är läge att starta ett kläckeri – vilket inte alls behöver vara särskilt krångligt eller dyrt. Det visar exemplet från Delsbo.

De första öringarna har anlänt! Foto: Jessica Dolk

Det var i början av september som det invigdes ett nytt kläckeri i Delsbo, allt i den vilda öringens tjänst. Det är Sportfiskarna som tillsammans med Dellenbygdens FVO jobbar för att stärka öringstammen i Dellensjöarna och i älven Svågan.

När Fiskejournalen frågar projektledaren Jessica Dolk om uppstarten så är hon optimistisk:

– Vi har lyckats fått in de första öringhonorna i fällan som simmar i kläckeriet nu. Jag vill gärna ha två hannar på varje hona, säger Jessica som hoppas att lämpliga kandidater snart ska dyka upp.

Förhoppningen med kläckeriet är sätta ut yngel från vild öring som präglas på uppväxtmiljön, och att de sedan ska återvända till älven för att leka. Det handlar alltså om att få ett mer livskraftigt självreproducerande bestånd av öring i Svågan

Tidigare kompensationsutsättning av öring i Svågan har gjorts med två- och tresomriga yngel som växt upp i en fiskodling. Det finns en uppenbar risk att det dels har odlats på ett alltför smalt avelsmaterial, dels att den utsatta fisken då inte i tillräcklig hög grad blir präglad på hemmavattnet. Minskad fångstrapportering av öring i Svågan styrker även denna tes, enligt Sportfiskarna.

Frågan är då vad som krävs för att starta ett kläckeri?

– Det behöver inte vara jättedyrt! Det beror på vad man har att utgå ifrån, självtryck på vatten, lokaler med mera. Vi fick cirka 450 000 kronor från Leader och EU:s hav och fiskerifond. Men mycket där går ju till elfisken, administration och logistik. Själva kläckeriet klarar man nog på cirka 150 000 kronor, berättar Jessica som berättar att intresserade är välkomna på studiebesök.

– Det viktigaste tycker jag är att ha klart för sig i vilket syfte man gör det. Om det är den bästa lösningen eller finns det enklare metoder? Sedan är en bra arbetsgrupp A och O.

Alla som vill veta mer om kläckeriet kan kontakta Jessica Dolk på telefonummer 072-732 64 64 eller mail: jessica.dolk@sportfiskarna.se

Läs mer om kampen för den vilda fisken:

Miljoner skäl att vara nöjd för laxkämpen Mikael Frödin

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta