Det finns inga officiella svenska rekord för abborre som fångats med fluga – men vi vågar påstå att rekordet är satt nu. Detta är åtminstone den största som rapporterats in – både till Fiskejournalen och Sportfiskarna. " />
Annons
Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det nya inofficiella rekordet för flugfångad abborre lyder 2 420 gram. Foto: Jocke Persson
Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Det finns inga officiella svenska rekord för abborre som fångats med fluga – men vi vågar påstå att rekordet är satt nu. Detta är åtminstone den största som rapporterats in – både till Fiskejournalen och Sportfiskarna.

Fångstmannen heter Jocke Persson, och både han själv och vi på redaktionen är förbluffade över vikten på drömfisken som han fångade på flugspö. Håll i er nu – för här kommer måtten: 2 420 gram, 50,5 centimeter lång och 41 centimeter i omkrets.

– Det är helt magiskt. Det såg ut som om någon sprättat upp den och stoppad in en fotboll, och sedan släppt tillbaka den igen, berättar Jocke Persson från Ronneby för Fiskejournalen.

Platsen för det lyckade dramat var en å i Blekinge, och abborren högg på en egentillverkad fluga på 6–7 centimeter som fiskades nära botten. Ni kan själva gissa vilket böj det var på flugspöt, med tanke på vad som satt i andra änden.

Bakom den stora fisken ligger en medveten satsning, som överträffat alla förhoppningar.

– Jag hade bestämt mig för att flugfiska borre till 100 procent den här säsongen, och mitt mål var att fånga en fisk på 1 kilo. Det lyckades jag med redan på första turen, då jag fick en fisk på prick 1 kilo, berättar den lycklige fångstmannen.

Senaste veckorna har fiskelyckan eskalerat, och Jocke har fångat tre personliga rekord med inledningsvis 1,4 kilo, 2,09 kilo och sedan den historiska borren på 2,4 kilo.

Frågan är förstås hur han ska toppa detta?

– Det blir svårt förstås, men jag kommer att fortsätta hela säsongen som jag bestämt, alla årstider. Jag håller på med ett filmmaterial kring abborrfiske med fluga, som jag planerar att släppa i höst efter säsongen, då jag berättar om tekniker och utrustning.

Har du något tips för lämpliga färger på flugan?

– Gul och grön har fungerat absolut bäst, vitt och silver har inte levererat alls för mig, hälsar den inofficielle rekordmannen Jocke Persson.

Läs om fler feta fiskar i Fiskejournalen:

Busters brutala gädda: ”Den fetaste vi någonsin sett”

Relaterad nyhet från din region
59 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta