Det finns inga officiella svenska rekord för abborre som fångats med fluga – men vi vågar påstå att rekordet är satt nu. Detta är åtminstone den största som rapporterats in – både till Fiskejournalen och Sportfiskarna. " /> Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det nya inofficiella rekordet för flugfångad abborre lyder 2 420 gram. Foto: Jocke Persson
Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Det finns inga officiella svenska rekord för abborre som fångats med fluga – men vi vågar påstå att rekordet är satt nu. Detta är åtminstone den största som rapporterats in – både till Fiskejournalen och Sportfiskarna.

Fångstmannen heter Jocke Persson, och både han själv och vi på redaktionen är förbluffade över vikten på drömfisken som han fångade på flugspö. Håll i er nu – för här kommer måtten: 2 420 gram, 50,5 centimeter lång och 41 centimeter i omkrets.

– Det är helt magiskt. Det såg ut som om någon sprättat upp den och stoppad in en fotboll, och sedan släppt tillbaka den igen, berättar Jocke Persson från Ronneby för Fiskejournalen.

Platsen för det lyckade dramat var en å i Blekinge, och abborren högg på en egentillverkad fluga på 6–7 centimeter som fiskades nära botten. Ni kan själva gissa vilket böj det var på flugspöt, med tanke på vad som satt i andra änden.

Bakom den stora fisken ligger en medveten satsning, som överträffat alla förhoppningar.

– Jag hade bestämt mig för att flugfiska borre till 100 procent den här säsongen, och mitt mål var att fånga en fisk på 1 kilo. Det lyckades jag med redan på första turen, då jag fick en fisk på prick 1 kilo, berättar den lycklige fångstmannen.

Senaste veckorna har fiskelyckan eskalerat, och Jocke har fångat tre personliga rekord med inledningsvis 1,4 kilo, 2,09 kilo och sedan den historiska borren på 2,4 kilo.

Frågan är förstås hur han ska toppa detta?

– Det blir svårt förstås, men jag kommer att fortsätta hela säsongen som jag bestämt, alla årstider. Jag håller på med ett filmmaterial kring abborrfiske med fluga, som jag planerar att släppa i höst efter säsongen, då jag berättar om tekniker och utrustning.

Har du något tips för lämpliga färger på flugan?

– Gul och grön har fungerat absolut bäst, vitt och silver har inte levererat alls för mig, hälsar den inofficielle rekordmannen Jocke Persson.

Läs om fler feta fiskar i Fiskejournalen:

Busters brutala gädda: ”Den fetaste vi någonsin sett”

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Fiskejournalen
Lars Munk vet var laxen står i våra nordliga älvar. Foto: Ted Logart
Gunnar Westrin möter: Laxmästaren Lars Munk

En kall vinterdag i januari 2004 klev Lars Munk Lauritsen från Danmark av bussen i Övertorneå. Ensam i en ny värld började en egenartad livsresa. Fiskejournalens medarbetare Gunnar Westrin har känt honom på pulsen!

I Norrländska Socialdemokraten den 29 oktober 2005 skrev jag om Lars Munks äventyr, under rubriken ”Från Holstebro på Jylland till Kulmungi i Tornedalen”.
Han minns hur ensam han var i bussen den gången, hur spännande det trots allt var att möta en trakt han inte kände till. Några år innan resan jobbade han på en farm i Island, fick av vänner tips om en fiskeguideutbildning i Övertorneå, tog kontakt och bestämde sig. Nu eller aldrig!

På måndagen steg han in på Tornedalens folkhögskola för att gå utbildningen. Under året på skolan träffade han Eva-Lena Henriksson från Kulmungi, som studerade på naturguideutbildningen. I dag har de två barn och bor i den vackra byn Kieksiäisvaara norr om Pajala.

Resan från Jylland till Pajala-trakter är ett egenartat exempel på äventyrslust och urstark egenvilja. Efter året i Övertorneå examinerades han även utifrån statuter som ”The Flyfishing Federation of Europé” hade utarbetat. Inte underligt att han med tiden blev en av landets mest omtalade laxflugfiskare och alltid omtyckt guide.
I dag jobbar han som marknads- och affärsutvecklare inom bland annat Heart of Lapland, en vital del av Swedish Lapland, med östra Norrbottens kommuner som arbetsfält.
– Ingen dålig plattform att jobba med, med fortfarande outbyggda älvar och större åar. Den riktigt ultimata trakten för sportfisketurism, anser Munk med eftertryck.

Varför hugger laxen?
Naturligtvis fastnade han för laxen, kanske inte så mycket gällande fiskars storlek som utmaningen att förstå var laxarna står i älven, hur och varför de hugger och vilka flugor som gäller eller ratas.
– Det finns några självklara förutsättningar gällande all fiske- och naturturism, oavsett plats. Älvarna måste bevaras outbyggda och samhället i stort måste förändras, vare sig det handlar om yrkesfisket, skogsbruket eller andra stora exploateringar av naturen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att vilja förändra vårt levnadssätt. Skogen, till exempel är mer värd för fiskar än vad som oftast framkommer, säger Lars Munk.

Måste bli mer tillgängligt
Han anser att vi behöver jobba ännu mer med infrastrukturen. Det måste bli lättare för besökare att ta reda på information om fisket i Swedish Lapland, samt att snabbt fullfölja digitaliseringen av fiskekortsförsäljningen. Det är svårt att kommunicera med internationella besökare om upplysningen bara finns på svenska.
– När det kommer till skötseln av laxen saknar jag en förvaltningsplan som är framtagen för laxens bästa och som gäller för alla länder kring östersjökomplexet, där man lokalt kan jobba med älvspecifik förvaltning, menar Munk med bestämdhet.

– Vi borde vara så pass kloka numera att vi absolut kan acceptera att laxens överlevnad och välmående kommer före ett eventuellt sport- och yrkesfiske. Med det menar jag att det finns en poäng i att inte tillåta avlivning i hav eller älv, innan man har säkerställt att ett minimum av laxar har kommit upp i älvarna, detta för att garantera artens överlevnad.

Önskemålet är att det ska finnas så pass mycket lax i älvar och hav att vi kan ta en del av resursen, menar Lars Munk.
Förvaltningen tycks vara baserad på känslor och inte i första hand på laxens välmående. Där anser Lars Munk att en förändring måste ske, att laxens leverne kommer i första hand.
– Skulle vi jobba med den typen av förvaltningsplan, där man alltid utgår ifrån försiktighetsprincipen, torde laxens överlevnad vara säkrad.

– Gunnar Westrin –

Du kanske även gillar detta