Vilken metod som är mest effektiv för att reducera skarvbestånd debatteras flitigt. Ett tillvägagångssätt är att oljera fåglarnas ägg – och ett sådant fall har nu prövats rättsligt. " /> Jodå – det var visst rätt att oljera skarvarnas ägg  | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
"Skarven riskerar rubba hela ekosystemet".
Jodå – det var visst rätt att oljera skarvarnas ägg 

Vilken metod som är mest effektiv för att reducera skarvbestånd debatteras flitigt. Ett tillvägagångssätt är att oljera fåglarnas ägg – och ett sådant fall har nu prövats rättsligt.

Förvaltningsrätten har i en dom slagit fast att Östanå Gods hade rätt att bedriva skyddsjakt efter skarv genom att oljera 3 500 av fåglarnas ägg. Detta rapporterar sajten skargarden.se om.

Bakgrunden var att länsstyrelsen hade avslagit Östanå Gods ansökan om att oljera skarvägg under våren 2019 vid några kolonier i Österåkers kommun. Enligt länsstyrelsen skulle det kunna innebära att skarvarna bara flyttar till andra platser.

Beslutet överklagades av Östanå Gods, och de hänvisade bland annat till Danmarks förvaltningsplan för skarv, samt till skarvforskaren Niels Jepsen som fick berätta om sina erfarenheter i förvaltningsrätten. Det hela slutade med att Östanå Gods fick rätt. Det konstaterades att länsstyrelsen inte kunnat visa att äggbehandling leder till att skarvarna flyttar, samt att man tog fasta på Jepsens erfarenhet om att skarvar inte flyttar i samband med att ägg oljeras.

– Oavsett domen så är länsstyrelsens hållning att man kommer vilja utföra äggbehandlingsförsök inom ramen för det som skrivs i förvaltningsplanen för skarv, säger Niklas Sjöberg, fiskerikonsulent på länsstyrelsen, till skargarden.se.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/efter-hard-kritiken-nu-infors-licensjakt-pa-sal/

Relaterad nyhet från din region
17 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta