Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Jon avancerar i ligan

Jon Bergström har gjort en liten satsning på Frykens storvuxna gäddor och tagit ett rejält kliv uppåt i Meterligan. Nu finns han på tio-i-topp.
Jon, som bor i Forshaga, är en duktig allroundfiskare som genom åren anmält en mängd fina fiskar, både till Recordfisken och 100-klubben. Till det senare registret har det sedan 2002 blivit över 20 stycken gäddor. Under de senaste åren har de allra flesta fångats vid ”slowtrolling” med mört som bete, huvudsakligen i Fryken.
Detta gäller även de tre gädor som Jon fick sista helgen i oktober när han landade tre fina 100-klubbare på 105, 105 respektive 111 centimeters längd.
Dessa tre registreringar innebär att Jon avancerade i Meterligan, så att han nu återfinns på nionde plats och alltså är med och fajtas om de fina priserna från CWC.
Svenne Andersson

Jon Bergström med 111-centimetaren som han fångade i Fryken sista helgen i oktober.


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta