Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Jordbruksverket inbjuder till samråd

Tobias Kreuzpointner och Daniel Melin från Jordbruksverket vill skapa hållbar utveckling för sportfiske i Sverige. (Foto: Anders Nicander)

När Fiskeriverket lades ned den 1 juli 2011 hamnade frågor som rör främjande av fritidsfiske och fisketurism på Jordbruksverket. Nu vill Jordbruksverket ta ett samlat grepp i frågan och har därför tillsatt en rådgivande grupp. med representanter från olika delar av sportfiske- och fritidsfiskebranschen.
Förra veckan samlades representanter för bland annat redskapshandel, guideverksamhet, fiskemedia och sportfisketuristverksamhet på Jordbruksverket i Jönköping.
– Vi på Jordbruksverket har i uppdrag att främja en hållbar utveckling av både svenskt sportfiske, fritidsfiske och fisketurism och då är en bred samverkan en förutsättning, säger Daniel Melin på Jordbruksverket.
Syftet med dagen var att göra en snabb analys av läget i Sverige: Vad finns det för typ av hinder och möjligheter för att på allvar få igång sportfisketurismen i Sverige?
Politisk prioritet

Resultatet av alla deltagarnas samlade åsikter var förhållandevis entydigt. Det stora hindret för att främja fisketurismen, ansågs vara att sportfisket idag har låg prioritet bland våra politiker och att fisketurism ännu inte ses som en näring. På andra plats kom problemet med att dagens regelverk inte gynnar fisketurism och på tredje plats kom bristen på fisk i vissa vatten.
Den rådgivande gruppen kommer nu att fortsätta sitt arbete framöver och det som står högst på agendan är att ta fram en nationell strategi för utveckling av fritidsfiske och fisketurism.  I slutänden är förhoppningen att Sverige ska bli ett land där fisketurismen är en näring att räkna med.
Läs tidigare notis om Jordbruksverket.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta