Annons
Jösses vilka jättegösar – fick fisk över metern! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Glenn Svensson med sitt nya längdrekord på gös. Foto: Privat
Jösses vilka jättegösar – fick fisk över metern!

Det går bra på både längden och tvären för Glenn Svensson denna sommar. I juli fångade han en gös på 11,2 kilo – och nu har han kryddat anrättningen med en fisk på hela 102 centimeter.

Det här med längd och vikt följer ingen given tabell när det handlar om gös. Fisken på 11 220 gram som Glenn Svensson fångade var ”bara” 95 centimeter lång. Gösen som han fick nu var alltså imponerande 102 centimeter, men vägde 9,3 kilo.

Två fiskar som har en given plats i våra spalter, och den tunga fisken berättade Fiskejournalen om kort efter händelsen. Den långa gösen fick Glenn under en nattlig satsning på stilla vatten.
– Det var en natt med mycket svårlurade gösar och spegelblank sjö. Jag fick den första ”supersizen” på 90 centimeter efter en halvtimme, efter många byten av jiggar. En timme senare ser jag den stora på 8 meter pelagiskt, över 20 meter till botten. Efter lite övertalan så hugger den stenhårt på en Westin mega teez, berättar en nöjd Glenn Svensson för Fiskejournalen.

Gösen var nytt personligt längdrekord, och fångades klockande 2 på natten i en kajak. 
– Jag är överlycklig. Jag trodde knappt att jag någonsin skulle lyckas med att få en över 100 centimeter!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta