Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Glenn Svensson med sitt nya längdrekord på gös. Foto: Privat
Jösses vilka jättegösar – fick fisk över metern!

Det går bra på både längden och tvären för Glenn Svensson denna sommar. I juli fångade han en gös på 11,2 kilo – och nu har han kryddat anrättningen med en fisk på hela 102 centimeter.

Det här med längd och vikt följer ingen given tabell när det handlar om gös. Fisken på 11 220 gram som Glenn Svensson fångade var ”bara” 95 centimeter lång. Gösen som han fick nu var alltså imponerande 102 centimeter, men vägde 9,3 kilo.

Två fiskar som har en given plats i våra spalter, och den tunga fisken berättade Fiskejournalen om kort efter händelsen. Den långa gösen fick Glenn under en nattlig satsning på stilla vatten.
– Det var en natt med mycket svårlurade gösar och spegelblank sjö. Jag fick den första ”supersizen” på 90 centimeter efter en halvtimme, efter många byten av jiggar. En timme senare ser jag den stora på 8 meter pelagiskt, över 20 meter till botten. Efter lite övertalan så hugger den stenhårt på en Westin mega teez, berättar en nöjd Glenn Svensson för Fiskejournalen.

Gösen var nytt personligt längdrekord, och fångades klockande 2 på natten i en kajak. 
– Jag är överlycklig. Jag trodde knappt att jag någonsin skulle lyckas med att få en över 100 centimeter!

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta