När rutinerade fiskare sätter personliga rekord på svenska fiskarter så handlar det oftast om hekton eller gram. Därför måste Fiskejournalen såklart uppmärksamma Micke Hermansson som höjde sitt rekord med hela 8 kilo. " /> Jösses vilken gös – Micke höjde personligt rekord med 8 kilo | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Micke Hermansson med 10-plussaren som högg på hans lätta utrustning.
Jösses vilken gös – Micke höjde personligt rekord med 8 kilo

När rutinerade fiskare sätter personliga rekord på svenska fiskarter så handlar det oftast om hekton eller gram. Därför måste Fiskejournalen såklart uppmärksamma Micke Hermansson som höjde sitt rekord med hela 8 kilo.

Det börjar trilla in en hel del stora gösar i fångstrapporterna nu, men det är såklart ovanligt att de passerar 10-kilossträcket. Micke Hermansson var egentligen inte ute efter storgös när han besökte den aktuella sjön i Östergötland, utan det var snarare abborre som hägrade. Det slutade som sagt med att han höjde sitt personliga gösrekord med hela 8 kilo. När han stod och kastade med sin lätta utrustning så högg det nämligen en fisk som var 10030 gram tung och 92 centimeter lång. Det var hans första gös över 2 kilo.

Det blev en härligt fajt, som blev extra spännande då Micke även saknade håv.

– Vi stod och fiskade längs en sjökant när det tog helt stumt i spöt. Jag var helt säker på att det var en sten jag fastnat i tills det började skrika om min lilla UL-rulle. Efter många rusningar såg vi att det var en riktigt fin gös och vi lyckades till slut efter kanske 5–10 minuter få upp den på land utan håv. Det är en natt jag aldrig kommer glömma, berättar en glad Micke Hermansson om fångsttillfället.

Det var mörka förhållanden och bilden kanske inte gör fisken helt rättvisa, men det märks tydligt vilket praktexemplar till gös som han fick stifta bekantskap med. Den mätte 63 centimeter i omkrets, och den högg på en avklippt Fin-S vertikaljigg.

Grattis till det nya, och troligtvis svårslagna, personliga rekordet säger vi på Fiskejournalen.

Läs om andra storfiskar på Fiskejournalen:

Nicklas slog till med jättelax – då strulade vågen

Relaterad nyhet från din region
55 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta