Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det utspelas glada scener kring havsöringen i Vindelälven. Foto: Sven Perman
Jubel över stor och efterlängtad öringuppgång

Fiskevård lönar sig. Det kan slås fast ännu en gång efter glädjande rapporter från Vindelälven. Havsöringarna trängs nästan för att komma upp i älven denna sommar.

Det är entusiasterna i Vindelälvsfisket som rapporterar om en rekordstor uppgång i Norrfors, där personalen aldrig tidigare noterat så mycket havsöring i trappan som nu. Fram till tisdagen 18 augusti hade över 10 000 stycken lax och öring passerat räknaren, och då är säsongen långt ifrån över.

– Exakt hur stor andel som är öring vet vi förstås inte, men det handlar om en rejäl ökning, berättar Daniel Holmqvist som är fiskekonsulent i Ume-Vindelälvens fiskeråd.

ARBETE SOM GETT RESULTAT

Det är ett enträget arbete med förvaltning, romutsättningar och restaurering som börjar bära frukt, enligt Daniel. Timingen med återvändande föräldrafiskar stämmer också väl överens med årsklasserna som förväntas komma tillbaks utifrån insatserna inom ReTrout och romutsättningarna.

Han påpekar att lax fortfarande är, och ska vara, dominerande, men att Vindelälven, Laisälven och biflöden nu får en chans att producera havsöring i den mängd som de har potential för. Följ Vindelälvsfiskets arbete här, och spana även in uppdateringarna från Norrfors fisktrappa! https://www.facebook.com/Norrforsfisktrappa

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta