Annons
Jubel över stor och efterlängtad öringuppgång | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det utspelas glada scener kring havsöringen i Vindelälven. Foto: Sven Perman
Jubel över stor och efterlängtad öringuppgång

Fiskevård lönar sig. Det kan slås fast ännu en gång efter glädjande rapporter från Vindelälven. Havsöringarna trängs nästan för att komma upp i älven denna sommar.

Det är entusiasterna i Vindelälvsfisket som rapporterar om en rekordstor uppgång i Norrfors, där personalen aldrig tidigare noterat så mycket havsöring i trappan som nu. Fram till tisdagen 18 augusti hade över 10 000 stycken lax och öring passerat räknaren, och då är säsongen långt ifrån över.

– Exakt hur stor andel som är öring vet vi förstås inte, men det handlar om en rejäl ökning, berättar Daniel Holmqvist som är fiskekonsulent i Ume-Vindelälvens fiskeråd.

ARBETE SOM GETT RESULTAT

Det är ett enträget arbete med förvaltning, romutsättningar och restaurering som börjar bära frukt, enligt Daniel. Timingen med återvändande föräldrafiskar stämmer också väl överens med årsklasserna som förväntas komma tillbaks utifrån insatserna inom ReTrout och romutsättningarna.

Han påpekar att lax fortfarande är, och ska vara, dominerande, men att Vindelälven, Laisälven och biflöden nu får en chans att producera havsöring i den mängd som de har potential för. Följ Vindelälvsfiskets arbete här, och spana även in uppdateringarna från Norrfors fisktrappa! https://www.facebook.com/Norrforsfisktrappa

Relaterad nyhet från din region
7 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta