" /> Julbordets KRAV-märkta sill kommer från Nordsjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Sill förekommer ofta tidigt i näringskedjan. Det bidrar till att den anses vara ett bra miljöval ur matsynpunkt. Foto: Tobias Dahlin
Julbordets KRAV-märkta sill kommer från Nordsjön

Äter du KRAV-märkt sill till jul? I så fall tar du del av en riktig julsaga. I början av året såg det nämligen ut som att ingen sill skulle uppfylla kraven för certifiering. Byte av fiskevatten och en klimatsmart båt säkrade dock leveransen.

Sill är i sig är ett klimatsmart alternativ. Men för att KRAV-märkas ställs högre krav än så. Fisken ska till att börja med komma från bestånd som är ansvarsfullt förvaltade. Områden i Norska havet och Barents hav uppfyllde i år inte kraven på grund av överfiske. Orkla Foods Sverige, som saluför Abba och som tidigare fått sin KRAV-märkta sill från dessa områden, tvingades att finna ett alternativ. Valet föll på Nordsjön, vars bestånd anses hållbart och väl förvaltat. När området godkänts började arbetet med att KRAV-certifiera fiskebåten som skulle fånga sillen. Norska Vestfart lyckades uppfylla kraven och samarbete kunde inledas. Resultatet blev att Abbas KRAV-märkta dillsill nu finns att tillgå. – Att Orkla Foods Sverige och Vestfart kunde rädda den KRAV-märkta sillen är en riktig julsaga. Detta arbete bidrar till den kraftiga ökningen av KRAV-märkt sjömat, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

Läs mer om Abbas KRAV-märkta sill här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta