" /> Julklappstips i elfte timmen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Havsbokens äventyr utspelar sig i Nordnorges fjordsystem, där huvudpersonerna försöker fånga en av världens största och mest mytomspunna rovfiskar - håkäringen.
Julklappstips i elfte timmen

Havsdjupens mörker är hemvist åt många fantastiska djur. Det har fascinerat människan i urminnes tider och varit temat i flera litterära klassiker. Huruvida Morten A. Strøksnes bok om håkäringsfiske någonsin kommer att förtjäna det epitetet återstår att se. Men spännande är den!

Har du ännu inte hunnit köpa en julklapp till din fiskekompis? Eller vill du själv säkra dig lite spännande fiskeläsning till julhelgen? I så fall kan Havsboken vara ett intressant alternativ. Boken tar fasta på tanken om havsdjupen som ett främmande och outforskat universum. I berättelsen får vi följa två vänners idoga försök att fånga en stor haj från en liten båt under svårast tänkbara förhållanden. Boken har alltså tydliga inslag av äventyr, men förmår också att förena historia, vetenskap och mytologi till en lyckosam blandning.

Läs mer om boken här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta