Det låter otroligt, men nu har man upptäckt att vissa sågfiskar kommer till via jungfrufödsel. Rapporter från Florida Fish and Wildlife bekräftar den sensationella upptäckten. " /> Jungfrufödsel av sågfiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Sågfisken är en broskfisk och släkt med hajar och rockor. Här får en märkt sågfiskbaby friheten åter.
Jungfrufödsel av sågfiskar

Det låter otroligt, men nu har man upptäckt att vissa sågfiskar kommer till via jungfrufödsel. Rapporter från Florida Fish and Wildlife bekräftar den sensationella upptäckten.
Honor från den utrotningshotade småtandade sågfisken kan reproducera sig utan hane. Det är första gången någon har observerat vilda och friska jungfrufödda avkommor av en fisk. Man har dock tidigare observerat detta fenomen hos vissa djur i fångenskap såsom reptiler och hajar, men oftast i situationer där djuret levt extremt isolerat och det har varit tveksamt om avkomman hade klarat sig i det vilda.

Det är första gången någon har observerat vilda och friska jungfrufödda avkommor av en fisk.

När några forskare tog DNA-tester på småtandade sågfiskar i Floridas deltaområden, fann de att tre procent av populationen var producerade med jungfrufödsel. De är då exakta kloner av sin mamma. Ungarna var friska och funktionella. Det är möjligt att detta är ett resultat av att populationen av småtandad sågfisk nu är så liten att chansen att hitta en partner är minimal.
Sågfiskungarna är märkta och återutsatta för vidare studier.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta